x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statele lumii, tot mai împovărate. Datoria publică mondială a ajuns la un nivel record

Statele lumii, tot mai împovărate. Datoria publică mondială a ajuns la un nivel record

de Redacția Jurnalul    |    15 Iul 2023   •   09:20
Statele lumii, tot mai împovărate. Datoria publică mondială a ajuns la un nivel record

Datoria publică globală a ajuns la un record de 92.000 de miliarde de dolari în 2022, arată un raport ONU, citat de Reuters.

Crizele din ultimii ani au afectat statele lumii care s-au văzut nevoite să se împrumute sume uriașe. Astfel că datoria internă și externă a crescut de peste 5 ori în ultimii 20 de ani, peste rata de creștere economică, astfel că PIB-ul as-a majorat doar de trei ori din 2002. 

"Pieţele par să nu fie afectate încă dar oamenii sunt. Unele din cele mai sărace ţări din lume sunt forţate să aleagă între achitarea datoriilor sau slujirea poporului", a spus Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Astfel că 30% din datoria publică la nivel mondial aparține statelor în curs de dezvoltare, pentru 70% din aceasta fiind responsabile China, India și Brazilia. Totodată, 59 de țări în curs de dezvoltare au o datorie de peste 60% din PIB. 

"Datoria reprezintă o povară semnificativă pentru ţările în curs de dezvoltare, din cauza accesului limitat la finanţare, a creşterii costurilor de împrumut, a deprecierii valutelor şi a încetinirii creşterii economice", se arată în analiză. În plus, plățile nete ale dobânzilor datoriei depășesc 10% din venituri pentru 50 de state emergente. 

Sfaturile raportului ONU către creditori este să-și extindă finanțarea prin măsuri precum suspendarea temporară a penalităților, să acorde acces la finanțare și țărilor care au o criză a datoriilor, introducerea unui mecanism de reeșalonare a datoriei.  

 

×
Subiecte în articol: datorie publica iimprumuturi indatorare PIB