x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Relansarea exporturilor romanesti pe piata americana – proiect dezvoltat de ANEIR si EximBank

Relansarea exporturilor romanesti pe piata americana – proiect dezvoltat de ANEIR si EximBank

19 Dec 2011   •   12:32

Pornind de la prevederile Strategiei Nationale de Export a Romaniei si de la coordonatele politicii comerciale a Uniunii Europene privind extinderea exporturilor in zonele extracomunitare, ANEIR si EximBank desfasoara in prezent un proiect care isi propune sa relanseze exporturile romanesti pe piata americana.

In acest scop, a fost lansat recent, , la Consulatul general al Romaniei din Los Angeles, primul Centru de promovare a exporturilor romanesti in Statele Unite ale Americii. Centrul isi propune sa faca cunoscuta oferta romaneasca de produse pe coasta de vest a SUA, fiind avute in vedere, pentru inceput, urmatoarele patru categorii de articole: produse agroalimentare organice, suplimente alimentare naturiste, vinuri si articole de mobilier.

“Initiativa face parte dintr-un proiect mai amplu dezvoltat de ANEIR si Banca de Export-Import a Romaniei, proiect prin care ne propunem ca EximBank sa sustina exportatorii din Romania cu finantarile, garantiile si asigurarile din portofoliul bancii in vederea extinderii ofertei romanesti de produse si servicii pe piata americana', a declarat, din partea EximBank, Ionut Costea. Presedintele EximBank a mai adaugat ca acest parteneriat dintre institutia condusa de dumnealui si ANEIR se va desfasura pe mai multe componente, in luna septembrie urmand sa fie deschis inca un centru in SUA, de data aceasta pe coasta de est si ca diaspora romaneasca implicata in afaceri va asigura coordonarea operativa a contractelor de vanzare a produselor romanesti pe piata americana.

"Prin aceste centre, toate firmele romanesti isi pot face cunoscuta oferta de marfuri, avand ocazia de a incheia tranzactii comerciale directe cu firmele americane de distributie. Pe masura consolidarii organizatorice a celor doua centre, vor fi abordate si alte domenii de afaceri pe langa cele patru sectoare prioritare", a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR.

Despre ANEIR

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), este o asociatie apolitica, neguvernamentala si nonprofit, care promoveaza interesele economice, comerciale, financiare si juridice ale membrilor sai, cu scopul de a incuraja activitatea de export-import a Romaniei din punctul de vedere al eficientiei si al concurentei loiale.

Depre EximBank

Banca de Export-Import a Romaniei, EximBank, este o institutie bancara specializata al carei portofoliu de produse este axat pe trei directii majore de actiune - finantare, garantare, asigurare. Pachetul de finantare al bancii cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata si compensarea partiala a dobanzii care permite recuperarea a pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la banci.

Garantiile de stat oferite de EximBank vin in sprijinul companiilor care au nevoie de credite dar nu dispun de suficiente garantii colaterale. Garantiile emise de EximBank preiau o parte semnificativa a riscului de credit astfel ca utilizarea lor asigura accesul mai facil la finantare.

In ceea ce priveste asigurarile, EximBank acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale sau in implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti in strainatate.

×