x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Retehnologizarea AHE Vidraru: Hidroelectrica a admis oferta depusă de consorțiul Electromontaj - Konkar Engineering

Retehnologizarea AHE Vidraru: Hidroelectrica a admis oferta depusă de consorțiul Electromontaj - Konkar Engineering

de Adrian Stoica    |    04 Aug 2023   •   12:09
Retehnologizarea AHE Vidraru: Hidroelectrica a admis oferta depusă de consorțiul Electromontaj - Konkar Engineering

Compania Hidroelectrica a admis oferta depusă de consorțiul format din Electromontaj SA (România) și Konkar Engineering Co Ltd (Croația) în cadrul licitației pentru atribuirea contractului de retehnologizare a Amenajări Hidroenergetice (AHE) Vidraru, au declarat în exclusivitate pentru Income Magazine surse apropiate negocierilor. Acum, oferta consorțiului, cea tehnică și financiară. va intra în cea de a doua etapă de evaluare, ea urmând să fie deschisă pe data de 2 octombrie la ora 12.  Valoarea totală a contractului de retehnologizare a AHE Vidraru este estimată la 145,637 milioane de euro, plus TVA.

Compania Electromontaj este unul dintre cei mai mari constructori de obiective energetice din România și ea a preluat anul trecut societatea Hidroconstrucția, specializată în lucrări hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran.
La rândul său, Compania croată Koncar Engineering este  specializată în lucrări de inginerie energetică și feroviară, precum și în automatizări.

La licitația precedentă, inițiată în 2020 și anulată la începutul lui 2022, contractul fusese estimat la o valoare de circa 87 milioane euro, plus TVA. Atunci contractual fusese câștigat de consorțiul Romelectro - Litostroj Power, dar el nu a mai fost semnat, iar ulterior  Romelectro a intrat în insolvență.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

„Proiectul implică, în principal, realizarea: a) lucrărilor de montaj pentru întreg ansamblul de echipamente mecanice și electrice aferente uvrajelor amenajării, precum și integrarea instalațiilor deja modernizate, inclusiv realizarea lucrărilor de construcții necesare ca urmare a înlocuirii/reabilitării echipamentelor; b) lucrărilor de construcții și instalații aferente construcțiilor hidrotehnice existente (baraj, derivație sub presiune, centrală, bloc tehnic) în vederea consolidării acestora în conformitate cu normativele de construcții în vigoare, lucrări de reparații ale structurii de rezistență, construire depozit pentru deșeuri și materiale refolosibile; c) unui sistem automat de comandă – control al funcţionării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală; d) lucrărilor de arhitectură în Centrală (refacere pardoseli și finisaje în spațiile tehnologice, recompartimentări spații) și Blocul tehnic (amenajare cameră de comandă); e) serviciilor de evaluare a stării tehnice a instalațiilor, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, cu scopul finalizării unui întreg care să confirme indicatorii tehnico-economici aprobați ai investiției; f) activităților de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere în funcțiune în vederea realizării unui Proiect de retehnologizare la cheie”, se preciza în anunțul de licitație care a fost publicat în luna mai a acestui an.

 

×