x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România are cele mai bune perspective economice din regiunea ECE

România are cele mai bune perspective economice din regiunea ECE

23 Sep 2011   •   14:56

Romania a continuat in septembrie sa aiba cele mai bune perspective economice la sase luni, din regiunea in Europa Centrala si de Est (ECE), in conditiile in care tari precum Ungaria si Polonia au inregistrat scaderi puternice ale increderii, potrivit unui sondaj al institutului ZEW.

Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut in cazul Romaniei cu 5,5 puncte, la -5,6 puncte.

Pe locul al doilea, dar la mare distanta de Romania, se afla Slovacia, cu -35 puncte (cu un declin de 9,4 puncte).

Cea mai mare scadere a fost inregistrata de Ungaria, cu 31,8 puncte, la -47,5 puncte, cel mai redus nivel intre statele incluse in studiu, urmata de Polonia, cu un declin de 21,6%, la -36,8 puncte.

Toate tarile din regiunea ECE analizate au consemnat scaderi ale perceptiei analistilor, cu exceptia Turciei.

La nivelul ECE, indicele asteptarilor economice a pierdut 11,6 puncte, la -38 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.

In privinta situatiei economica actuale, Romania a ramas pe penultimul loc in regiune, inaintea Ungariei. Indicele pentru Romania a urcat usor cu 3,5 puncte, la -37,2 puncte.

In Ungaria, perceptia s-a inrautatit cu 9,1 puncte, la -56,3 puncte, iar in Croatia cu 4,2 puncte, la -36,5 puncte.

In Europa Centrala si de Est, perceptia pentru situatia economica actuala a evoluat pozitiv cu 4,4 puncte, la 7,2 puncte.

Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti s-au imbunatatit usor in septembrie, cu 4,4 puncte, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, ajungand la 22,3 puncte.

Indicele care masoara asteptarile pentru evolutia leului a scazut cu 7,8 puncte, la 10,1 puncte. Indicatorul a scazut pentru toate valutele din regiune, cu exceptia kunei croate si a lirei turcesti.

La studiul efectuat in intervalul 5-19 septembrie au participat 82 de analisti, dintre care 24 din Turcia. Sondajul include, in regiunea Europei Centrale si de Est, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.



×