x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România NU a semnat acordul privind acordul privind reducerea emisiilor de metan

România NU a semnat acordul privind acordul privind reducerea emisiilor de metan

15 Noi 2021   •   17:30
România NU a semnat acordul privind acordul privind reducerea emisiilor de metan

Guvernul României nu a semnat Angajamentul Global pentru Metan (Global Methane Pledge), din cadrul Conferinţei ONU pe teme climatice COP26, de la Glasgow, ratificat de 103 state, arată Asociaţia 2Celsius.

"Fiind printre puţinii producători de gaz natural din UE, ar fi normal să ne asumăm angajamente mai ferme pentru reducerea emisiilor de metan. Din păcate, iarăşi aşteptăm să facă alţii mai mult pentru noi. Dacă îşi asumă UE ceva, facem şi noi, dar am prefera să facă alţii mai mult. Mai rău, noi nu urmărim serios dezbaterile globale şi s-ar putea să nici nu fi ştiut, la nivelul cel mai înalt, că avem ceva de semnat", spune Otilia Nuţu, cercetătoare pe energie la 2Celsius.

Țările care au semnat acordul reprezintă 70% din economiile lumii. Acesta prevere reducerea emisiilor de metan cu 30% până în 2030. Printre statele care l-au ratifiicat sunt SUA, Franța, Germania, Croația, Bulgaria. Însă România, Polonia, Ungaria nu au participat la discuții. 

Metanul este pe locul al doilea, după dioxidul de carbon, la poluare, fiind cauza a 10% din emisiile de gaze cu efect de seră. 

 

×
Subiecte în articol: metan clima