x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, ţară europeană subindustrializată.

România, ţară europeană subindustrializată.

23 Mai 2011   •   21:00
România, ţară europeană subindustrializată.

Romania nu este indeajuns de industrializata comparativ cu marimea si necesitatile sale. Desi tara noastra a facut pe hartie toate reformele necesare, investitorii prefera Ungaria, care a luat cele mai neortodoxe masuri economice si a rupt un acord cu FMI, potrivit unei analize realizate de Jurnalul National. Reformele facute de Romania pozitioneaza tara noastra drept un competitor pe termen lung.

Tara noastra ar trebui sa realizeze un fond suveran de investitii, sa renunte la privatizarile companiilor de stat si sa amane intrarea in zona euro, considera prof. dr. Yvan Allaire, profesor emerit de strategia afacerilor la scoala de Management a Universitatii Quebec din Montreal (Canada). El mai crede ca Romania trebuie sa utilizeze CEC Bank si Eximbank penru a stimula dezvoltarea economica si sa se opuna Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, transmite Agerpres. Romania a mai analizat o data, in perioada 2009-2010, posibilitatea realizarii unui fond suveran realizat din vanzarea unor pachete minoritare la companiile energetice. Ideea a fost abandonata din moment ce acesta ar fi urmat sa aibe atat fonduri de la CEC, cat si din rezerva BNR.

Alte prioritati pentru Romania, ar fi, in viziunea economistului canadian, impozitarea progresiva a veniturilor, scaderea TVA, cresterea impozitarii afacerilor cu profituri excesive.

Astfel de masuri a luat Ungaria, a impus taxe bancilor si domeniilor energetic si telecom. SI Romania a tot analizat implementarea unei taxe de tip "Robin Hood', pentru companiile energetice ale caror profituri cresc din cauza cresterii preturilor pe bursele mondiale. Aceasta ar fi urmat sa loveasca in principal Petrom, E.ON si GdF SUEZ, care detin distributiile de gaze naturale din Romania.

Allaire mai spune ca Romania ar trebui sa devina un centru european de excelenta pentru agricultura organica si durabila, sa transforme sistemul public de pensii in fonduri de pensii finantate public, sa investeasca in infrastructura de turism, educatie si sanatate.

Aici Ungaria a facut invers, si a nationalizat fondurile de pensii realizate din contributiile obligatorii, in valoare de 5,5 miliarde de euro. Masura taxarii bancilor a fost dezbatuta in spatiul public insa in ultima vreme a intrat intr-un con de umbra. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu sustine o astfel de masura pe motiv ca s-ar scumpi creditele. Senatorii au respins recent un proiect de lege in acest sens. Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Ungariei iar Franta si Spania pot primi si ele amenzi drastice pentru masuri similare. Analistul Ilie Serbanescu, fost ministru al Reformei, sustine o astfel de taxa pe motiv ca bancile straine au contribuit la destabilizarea Romaniei prin investitii imense in bula imobiliara.

Dr. Yvan Allaire sustine ca in Romania consecintele capitalismului nu au fost bune deloc pentru Romania, mai ales ca in urma privatizarii bancile au ajuns "in mana intereselor straine', activele au fost vandute ieftin investitorilor straini si speculatorilor, Romania este dependenta fiscal, financiar si politic de organizatiile internationale, sectorul agricol este neperformant si fragil, au crescut diferentele in ceea ce priveste distributia avutiei.

"Traumatizata de experimentul socialism-comunism, Romania a imbratisat la fel de distructivul, dar mai subtilul neo-liberalism, cu economia de piata libera insemnand de fapt 'nestingherita' si cu daunatoarele cuvinte magice 'globalizare' si 'eficienta pietei financiare'.

Industria romaneasca este foarte mica avand in vedere ca Romania este a 7-a tara a Uniunii Europene, declara recent Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania. Tara noastra ar trebui sa se concentreze pe atragerea de investitii precum Nokia, care a venit in 2007 iar acum este al doilea exportator al tarii, dupa Dacia.

Alte consecinte negative, potrivit profesorului Allaire, sunt exodul dureros si distructiv al tinerilor, cetatenii descurajati, consumerismul agresiv care erodeaza valorile morale, reputatia internationala a Romaniei a fost afectata. O analiza a Reuters din februarie nota ca desi pe hartie reforma din Romania pare mai buna, investitorii prefera Ungaria. Vecinii nostri se concentreaza pe stimularea cererii in locul reducerii deficitului bugetar, in vreme ce Romania urmeaza calea inversa.

FMI anticipeaza pentru Ungaria o crestere economica de 3% in 2012, dar premierul Viktor Orban tinteste un avans de 5%, dupa ce a respins recomandarea Fondului de a reduce cheltuielile publice care reprezinta 50% din PIB. Ungaria se bazeaza pe intrarea in funtiune in 2012 a fabrici realizate de Daimler, aceea pe care Romania a ratat-o in vara lui 2008, si a extinderii unei fabrici.

In schimb, Romania are si ea programata intrarea in productie a fabricii Ford de la Craiova, insa oficialii romani le-au dat deja americanilor voie ca productia, care trebuia sa atinga 250.000 de automobile, sa fie amanata cu un an. AVAS a dat unda verde pentru planurile americane, desi Ford a avut un profit record anul trecut, de 6,6 miliarde de dolari, cel mai mare din ultimii 10 ani.

Tara noastra a raportat o crestere economica de 0,6% pe primul trimestru din 2011, dupa ce a inregistrat un plus de 0,1% in ultimul trimestru de anul trecut, marcand astfel iesirea tehnica din recesiune. Industria si-a crescut ponderea in PIB, de la 22,86% in 2008 la 26,37% acum. De altfel cresterea exporturilor este cea care ne trage afara din criza, in vreme ce sectoarele comertului, transporturilor si constructiilor au ramas mai departe in suferinta. In Ungaria, industria reprezinta 30,8% din PIB.

Raportul scazut al indatorarii comparativ cu Ungaria ne da totusi o sansa buna pentru o perioada de crestere intre anii 2011-2015, Charles Robertson, economist-sef la banca rusa de investitii Renaissance Capital. Romania a redus deficitele de la 8,5% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la 7% in 2010 si tinteste 4,4% pentru acest an si 3% in 2012. BRD a avertiza recent intr-un raport ca tara noastra nu isi va indeplini tinta.

Datoria publica este de circa 40% in Romania, aproape egala cu cea a populatiei si firmelor. In Ungaria, datoria publica este la nivel aproape dublu.

Ce vrea sa vanda statul roman
● Petrom 9,84%
● Transelectrica 15%
● Transgaz 15%
● Romgaz 15%
● Hidroelectrica 10-15%
● Nuclearelectrica 10-15%
● CFR Marfa 20%
● Tarom 10-20%
● Romtelecom 46%
● Oltchim 54,8%
● Cuprumin 100%

Romania versus Ungaria
● Crestere economica 2010 -1,2% 1,7%
● Crestere economica Q1 2011 0,6% 2,4%
● Inflatie 8% 4,4%
● Somaj 5,9% 12,6%
Sursa: INS, BNR, Eurostat

×
Subiecte în articol: economia