x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România verde. Certificatele verzi emise în 2012 vor ajunge la 300 de milioane de euro

România verde. Certificatele verzi emise în 2012 vor ajunge la 300 de milioane de euro

de Daniel Ionaşcu    |    28 Dec 2011   •   21:00
România verde. Certificatele verzi emise în 2012 vor ajunge la 300 de milioane de euro

Romania va emite anul viitor 5,51 milioane de certificate verzi producatorilor de energie regenerabila, de trei ori mai mult decat cele 1,75 milioane de unitati acordate in acest an, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Astfel, piata certificatelor verzi va ajunge anul viitor la 303,3 milioane de euro, ca urmare a intrarii in functiune a mai multor parcuri eoliene, potrivit calculelor efectuate de Mediafax. Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Piata va ajunge la valoarea de 300 de milioane de euro, avand in vedere pretul maxim de 55 de euro pe fiecare certificat. Pretul minim de vanzare este 27 de euro, insa cererea e prea mare fata de oferta, asa ca tranzactiile se fac aproape de cotatiile maxime.

Schema prin care Romania acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. In total, Romania sprjina productia de energie verde cu 10 miliarde de euro. Acesti bani nu se acorda de la buget, ci din buzunarul tuturor consumatorilor.

Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. In 2012, pretul ar urma sa urce cu 2,5%. Capacitatea instalata in ferme eoliene ar putea ajunge la 2.000 MW anul viitor.

×