x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rompetrol cauta zacaminte

Rompetrol cauta zacaminte

07 Sep 2004   •   00:00

Rompetrol va investi pana la 9 milioane de dolari in urmatorii trei ani in explorarea si exploatarea a doua perimetre din Romania pentru care a incheiat acorduri de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Cele doua perimetre au suprafete de circa 1.800 kilometri patrati (Zegujani, in sud-vestul Romaniei), respectiv de 3.000 kilometri patrati, in zona Satu-Mare. Perimetrele sunt primele pe care grupul le detine in tara, dar urmeaza sa-si extinda activitatile si in spatiul Caspicii (unde deja este prezenta), in Orientul Apropiat si Africa de Nord, potrivit unui comunicat al grupului. Rompetrol a mai avut activitati similare si in Ecuador.

Potrivit reprezentantilor companiei, "blocurile au un potential mai ridicat de gaze naturale, dar studiile efectuate pana in prezent nu exclud nici posibilitatea gasirii unor rezerve comerciale de titei". Analiza bazata pe datele ANRM indica un potential situat intre 10 si 50 milioane barili echivalent petrol. Pe "barilul echivalent petrol" se bazeaza metoda de calcul prin care se pot echivala cantitati de titei si gaze naturale.

ETAPELE PROIECTULUI. Pentru ambele perimetre, perioada initiala de explorare este de trei ani. In primul an vor fi realizate studii geologice si geofizice. In al doilea an vor fi procesate si interpretate rezultatele inregistrarilor seismice si in ce-l de-al treilea an vor fi sapate sondele de explorare. Acordurile vizeaza lucrari de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera. Investitiile sunt de 2,5 milioane dolari la Zegujani, si de 6,5 milioane dolari la Satu-Mare. Investitiile Rompetrol s-ar putea majora, in faza urmatoare, pana la 12 milioane dolari daca profitabilitatea acestora va fi confirmata.

"Sper sa ajungem rapid la descoperiri comerciale, mizand pe rezerve recuperabile de circa 20 de milioane barili echivalent petrol, in medie pe structura descoperita", a declarat vicepresedintele Rompetrol, Bogdan Popescu, seful Diviziei Upstream a grupului. Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic