x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ruhrgas a luat Distrigaz Nord

Ruhrgas a luat Distrigaz Nord

22 Oct 2004   •   00:00

Saptamana privatizarii distributiei de gaze a culminat ieri cu semnarea contractului cu Ruhrgas-E.on pentru Distrigaz Nord. Aproape doua milioane de familii romanesti vor fi aprovizionate de reprezentantele a doua dintre economiile de frunte ale Uniunii Europene.

ADRIAN N. IONESCU

Click pentru a mari imaginea
VANZARE. Dorinel Mucea, de la OPSPI, si Burckhart Bergmann cu Achim Saul, de la Ruhrgas, au semnat contractul
Mai putin surprinzatoare decat cursa pentru Distrigaz Sud, in care Gaz de France a castigat in defavoarea favoritei Gazprom, competitia pentru Distrigaz Nord s-a incheiat previzibil, cu semnarea ieri a contractului cu Ruhrgas, compania germana care face parte din colosul energetic E.on. Aproape 32.000 de kilometri de retea de distributie vor fi in proprietatea reprezentantelor a doua dintre economiile de frunte ale Uniunii Europene. Unii analisti nu se sfiesc chiar sa defineasca tandemul Franta - Germania ca un "nucleu dur" al UE. In distributia de gaze romaneasca, cuplul Gaz de France - Ruhrgas este realmente un "nucleu dur" care va trebui sa-si puna la bataie forta europeana pentru ca gazele importate de la Gazprom sa fie mai ieftine. Contractul de privatizare a fost semant de Dorinel Mucea, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, si de Burckhard Bergmann, presedintele comitetului director al Rhurgas-E.on, impreuna cu Achim Saul, seful Directiei de vanzari Europa Centrala si de Est al Rhurgas-E.on.

TERMENII TRANZACTIEI. Rhurgas va plati 304 milioane de euro pentru a deveni actionar majoritar la Distrigaz Nord, un pret neasteptat de bun in opinia analistilor. Intr-o prima faza, Rhurgas va achizitiona 30% din actiuni cu 125 milioane de euro si va vira alte 179 milioane de euro printr-o majorare de capital, care ii va aduce alte 21% din actiunile societatii.

Astfel, valoarea Distrigaz Nord a fost evaluata la 416 milioane de euro, Ruhrgas va achita si o datorie financiara neta de 13 milioane de euro.

Vanzarile Distrigaz Nord s-au ridicat in 2003 la 351 milioane de euro. Societatea controleaza un segment de 23% din piata furnizarii de gaze naturale si transporta prin reteaua sa 24% din cantitatea totala de gaze naturale consumata in Romania.

In cele 20 de judete pe care le acopera, Distrigaz Nord are o retea de peste 17.543 km de conducte si alimenteaza peste 3 miliarde de puncte de ardere la peste un milion de abonati. Opereaza 59,2% din retele locale din Romania (in 981de localitati).

PERSPECTIVELE. Atat francezii de la Gaz de France, cat si germanii de la Ruhrgas au invocat bunele lor relatii cu marele furnizor de gaze Gazprom, care a pierdut cursa pentru Distrigaz Sud, deoarece a prezentat o oferta financiara mai slaba. Rusii se oferisera sa indeplineasca un vis de ani al autoritatilor romane: un contract de livrare pe temen lung, deci la preturi mai mici. Surse oficiale romane spun ca de-acum nu mai e grija statului roman acest contract, ci a noilor patroni ai celor doua Distrigaz, patroni a caror forta de negociere ar putea fi chiar mai mare. In context, aceleasi surse evoca experienta dificultatilor cu care reprezentantii romani puteau ajunge si doar in biroul lui Alexei Miller, presedintele Gazprom. Ruhrgas detine aproape 7% din actiunile Gazprom si specialistii romani mentioneaza ipoteza ca, pe parcursul anilor, prin schimburi de actiuni, rusii sa ajunga si ei actionari ai distributiilor de gaze din Romania.

PATRON

Ruhrgas este una dintre cele mai mari companii din Europa, cu 75 de ani de experienta in domeniul gazelor. Are un sistem de conducte de peste 11.000 de kilometri. Ruhrgas lucreaza cu mari producatori de gaze din Olanda, Norvegia si Rusia. In anul 2003, cifra de afaceri a Ruhrgas a fost de 12,1 miliarde de euro, profitul net a fost de 909 milioane de euro, iar livrarile totale de gaze au fost de 58 miliarde mc de gaze naturale. Cota de piata a concernului Ruhrgas-E.on in Germania este de aproximativ 57%.

ESTIMARE

"Ruhrgas va face din Distrigaz Nord o societatea extrem de puternica, ce va asigura locuri de munca stabile si servicii cat mai bune pentru populatie. E mai mult decat o privatizare, e un pas important in modernizarea sectorului energetic" - Dan Ioan Popescu, Ministrul Economiei si Comertului
×