BUSINESS
Cei mai multi dintre intreprinzatorii mici si mijlocii nu cunosc vreo institutie care sa-i sprijine. Jumatate din cunoscatori considera ca Ministerul Finantelor Publice e responsabil pentru dezvoltarea afacerilor IMM.
ADRIAN N. IONESCU
ETAPE. Pana sa ajunga la business-class, afaceristii se lupta cu valul de taxe
|
FISCUL CONTEAZA! Gabriel I. Nastase, vicepresedintele ANIMMC, spune ca notorietatea scazuta a Agentiei va fi mult corectata in urma deschiderii, pana la sfarsitul anului, a 10 oficii teritoriale ale acesteia, dintre care primele opt in orasele fanion ale celor opt regiuni de dezvoltare. "Programele noastre vor fi mult simplificate si vom beneficia de un buget considerabil mai mare, de 0,2% din PIB", adauga Nastase. Pe de alta parte, unul dintre rezultatele paradoxale ale sondajului este ca nici chiar agentiile de dezvoltare regionale nu sunt mai vizibile, cu toate ca multe proiecte de finantare nerambursabila se desfasoara prin acestea. Intrebati de ce MFP este perceput ca responsabil al politicilor de sprijin al sectorului, intreprinzatorii prezenti la recenta conferinta in care a fost prezentat sondajul spun ca banii platiti statului conteaza cel mai mult.
FURNIZORII, LA COADA. Nici TVA-ul si, desigur, nici impozitul pe profit, in cazurile in care acesta este inregistrat, nu figureaza in clasamentul intarzierilor la plata. Numai 6,2% dintre intervievati amana plata taxelor locale si doar 11% - impozitul pe venit, mai exact pe venituri salariale. Ministerul de Finante ramane in perceptia intreprinzatorilor drept cel mai de temut. Din moment ce 23,3 % dintre firme intarzie sa se achite de contributiile sociale, Agentia Nationala de Administrare Fiscala pare mai putin amenintatoare, desi se afla tot sub palaria ministerului si colecteaza toate darile.
Citește pe Antena3.ro
SCAPARE
Jose Cervera-Ferri, unul dintre expertii Phare, care au coordonat sondajul, explica situatia prin faptul ca problemele blocajului financiar cresc pe masura ce dimensiunea firmei creste. Cei mici sau "micro", care nu se antreneaza in "tranzactii si circuite financiare complicate, reusesc sa scape", se arata in studiul aferent sondajului.
VOINTA
In ciuda tuturor avertismentelor oficiale potrivit carora facilitatile fiscale nu constituie cea mai buna cale de pregatire pentru aspra concurenta europeana, micii patroni le doresc. Chiar daca autorii aceluiasi studiu trag concluzia ca IMM-urile nu vor ca facilitatile sa fie discriminatorii, majoritatea patronilor cred ca microintreprinderile si cei ce demareaza o afacere ar trebui sa beneficieze de prevederi fiscale mai avantajoase.