x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sahistul Crisan saltat de politie

Sahistul Crisan saltat de politie

24 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Controversatul om de afaceri si presedinte al Federatiei Romane de Sah, Alexandru Crisan a fost arestat de catre politistii gorjeni pentru emiterea de cecuri fara acoperire in valoare de 6,1 miliarde de lei.

Alexandru Crisan facut sah mat

Controversatul om de afaceri brasovean Alexandru Crisan a fost retinut in noaptea de miercuri spre joi de politistii gorjeni pentru emiterea unor file CEC fara acoperire, destinate unei firme din Targu Jiu. Crisan mai trebuie sa raspunda si in cazul dosarelor penale anterioare care privesc infractiunile de evaziune fiscala, inselaciune, fals si uz de fals.
CATALIN BUDESCU, GABRIELA MLADIN

Omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan (42 de ani) a fost arestat preventiv ieri pentru 29 de zile, in baza unui mandat emis de o instanta a Tribunalului Gorj, dupa cinci ore de audieri.

Conform biroului de presa al IPJ Gorj, Alexandru Crisan, patronul societatii Alexander Com SRL, se afla in incidenta de plata, dar acest lucru nu l-a oprit sa emita patru cecuri in valoare de 6,1 miliarde de lei, fara a avea insa disponibil in cont suma respectiva. Alexandru Crisan a emis aceste cecuri fara acoperire in perioada iunie-august 2004, beneficiar fiind firma SC Tech Safeti SA din Targu Jiu.

DOSARE. Alexandru Crisan va fi cercetat in alte doua dosare penale, in legatura cu firme din Rovinari si Targu-Jiu. Ancheta in acest caz il vizeaza si pe Alexandru Crisan senior (72 de ani) - tatal celui retinut si director economic al grupului de firme administrate de acesta, a precizat procurorul Gheorghe Constantinescu, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj. Cei doi sunt acuzati ca au cumparat materiale electrice si echipamente de protectie de la firma Tech Safeti SRL Tg. Jiu, platind marfa cu cecuri fara acoperire.

URMARIRE PENALA. Patronul brasovean este cercetat si in alte dosare penale cu privire la societatile sale Urex SA Rovinari si Metrox SRL Targu Jiu, fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune, fals si uz de fals. Politistii estimeaza ca prejudiciul creat in aceste doua dosare este de circa 300 de miliarde de lei.

Problemele pentru Crisan au aparut in luna aprilie, atunci cand Autoritatea Nationala de Control (ANC) a inceput un amplu control la uzina de reparatii Urex Rovinari, dupa ce muncitorii au declansat un protest spontan, cerand plata salariilor restante. Trei saptamani mai tarziu, ministrul ANC, Ionel Blanculescu, a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea inceperii urmaririi penale a patronului Urex, Alexandru Crisan, si a fiului acestuia, calificand operatiunile derulate de acestia drept o "inginerie diabolica".

INLOCUITOR

Vestea retinerii lui Alexandru Crisan i-a luat prin surprindere pe cei din Federatia Romana de Sah, pe care acesta o conducea. "Nu aflasem asa ceva, dar nu e nici o problema. Oricui i se poate intampla. Acesta e un caz deosebit, si pana nu se ia o decizie definitiva, nu se poate schimba nimic la nivelul conducerii", ne-a declarat Radu Mircea, referent in FR Sah. El a explicat ca forul suprem care ia deciziile este Consiliul Director si ca fraiele federatiei pot fi preluate de unul dintre vicepresedinti. Alexandru Crisan a castigat presedintia federatiei in timpul mandatului lui Georgiu Gingaras, fiind acuzat la vremea aceea ca a trucat alegerile, infiintand peste noapte mai multe cluburi. (Florin Gongu)
×
Subiecte în articol: economic crisan