x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sarbatorile dubleaza vanzarile florariilor

Sarbatorile dubleaza vanzarile florariilor

05 Ian 2005   •   00:00

Numarul mare de cumparatori si preturile mai ridicate practicate in perioada Sarbatorilor aduc profit substantial florariilor. Daca intr-o zi obisnuita media incasarilor este de aproximativ 13 milioane de lei, evenimentele importante de peste an si in special Sarbatorile de iarna dubleaza incasarile zilnice.


GABRIEL PREDA

ESTIMARE. Florarii se a[teapt` s` dea lovitura [i de Sf~ntul Ion
Florarii se pregatesc de zor pentru ultima mare sarbatoare a inceputului de an: Sfantul Ion. In perioadele importante de peste an, de martisor, de Sfantul Valentin, o data cu inceperea scolilor, in perioada Sarbatorilor de iarna, preturile florilor taiate si al plantelor ornamentale cresc, vanzatorii profitand de astfel de imprejurari.

AFACEREA. "Pentru a demara o afacere in acest domeniu, principalul criteriu este dragostea pentru flori si plante. Daca acest pas este indeplinit, atunci vei sti cum sa le ingrijesti", spune Traian Saplacan, director la SC Tria’s Amway SRL. Pentru a incepe o astfel de afacere, investitia minima este de cel putin 2.000 de euro, bani care pot fi amortizati in aproximativ 3 luni. In acestia intra achizitionarea de flori si plante, chiria pentru spatiul folosit, cheltuielile pentru conservarea plantelor, ingrasamintele utilizate. Pretul chiriei variaza intre 10 euro si 100 de euro pe luna, in functie de zona in care este amplasata floraria. Pe langa acestea mai avem nevoie de o buna logica in achizitionarea de plante (in functie de gradul de vandabilitate al fiecarui produs) si de indrumare.

CONCURENTA. Comerciantii de flori se simt amenintati de rromi, care controleaza in mare parte piata florilor taiate. "Concurenta este benefica din punctul de vedere al clientilor care sunt trimisi catre noi. Lucrul acesta se intampla pentru ca practicam cel mai mic adaos comercial, intre 8% si 30%. Insa, nu de putine ori, din aceasta cauza s-a recurs la masuri de intimidare din partea concurentei, in cazul acesta a tiganilor, care monopolizeaza piata pentru flori taiate", spune Traian Saplacan.

MICA INTELEGERE. Florariile din piata nu duc nici ele lipsa de clienti. "Cele mai multe flori se vand cand incep scolile, primavara, in timpul serbarilor de Craciun", spune o vanzatoare de flori din piata Domenii. "Garoafele - 10.000, trandafirii acestia - 60.000, astia - 70.000; haide, ii las la 60.000, numai sa ii iei", spune vanzatoarea aratand spre o galeata plina cu trandafiri albi, apoi spre alta cu trandafiri rosii. Multi nu stiu insa ca florile cumparate de la o taraba din piata, in perioada aceasta a anului, cand este foarte frig, o data aduse in casa, la caldura, se ofilesc. In perioadele importante de peste an, comerciantii de flori din piete cresc preturile cel mai mult. Acestia nu au un pret specificat pentru fiecare produs, florile fiind vandute la mica intelegere.

PREFERINTE
Spre deosebire de anii trecuti, o importanta revenire in preferintele cumparatorilor o au plantele ornamentale. Pe perioada Craciunului, la mare cautare au fost steaua Craciunului, craciunica, euphorbia, care au preturi cuprinse intre 150.000 si 500.000 de lei. Si brazii in ghiveci au avut lipici, pretul acestora osciland in jur de 800.000 de lei.
Preferintele cumparatorilor s-au indreptat si catre plantele de talie mare, in ghiveci. Preturile pe care le practica florariile pentru acestea sunt intre 1,5 milioane de lei si 9 milioane de lei. Coronitele si aranjamentele de sezon din crengute de brad sunt, de asemenea, foarte cautate. O coronita simpla se vinde cu aproximativ 50.000 de lei, iar cele ornate cu beteala, globulete si funde pot fi cumparate cu circa 300.000 de lei. Trandafirii sunt printre cele mai dorite flori. Pretul acestora difera in functie de lungimea cozii. Cei mai scumpi sunt cei de un metru, pentru ca au cupele mai mari si tin mai mult, in timp ce trandafirii cu lungimea 40 de centimetri se vand la un pret mai mic.

BURSA FLORILOR
Piata de flori Bloemenveiling Aalsmeer din Olanda vinde mai mult de 20 de milioane de flori si plante pe zi, fiind principalul punct de reper in acest domeniu. Aici, 7.000 de cultivatori specializati din toata lumea isi expun zilnic spre vanzare florile si plantele in aceasta piata. Tranzactia se bazeaza pe desfacerea loturilor mari de flori, care se vand in cateva ore si apoi sunt divizate in parti mai mici. Avand o suprafata de 878.000 de metri patrati (in curand vor fi peste un milion de metri patrati), spatiul unde se desfasoara tranzactiile este cea mai mare cladire comerciala din lume, fiind inscrisa si in Cartea Recordurilor. Preturile pentru pietele de flori si plante din intreaga lume sunt determinate zilnic la Bursa din Aalsmeer. Milioane de flori si plante sunt trimise spre toate colturile lumii prin aceste tranzactii. La noi in tara, pe parcursul anului, expozitiile florale ofera posibilitatea unor castiguri importante. Cea mai profitabila expozitie este Simfonia Lalelelor, organizata la Pitesti, ajunsa anul acesta la cea de-a XXVII-a editie.

×
Subiecte în articol: economic piata flori