x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scump - Transelectrica, chirias de lux

Scump - Transelectrica, chirias de lux

de Adrian N. Ionescu    |    26 Ian 2007   •   00:00
Scump - Transelectrica, chirias de lux
3,45 milioane de euro pentru 4 etaje timp de 5 ani
Compania Transelectrica si doua dintre filialele sale vor ocupa sase etaje din Millenium Business Center, de langa Biserica Armeneasca. Contractul a fost atribuit in urma unei "analize de oferte".

Compania Transelectrica va plati echivalentul a peste 3,45 de milioane de euro pentru inchirierea pe cinci ani a patru etaje de spatii de birouri (3.388 de metri patrati) din Millenium Business Center, costul pe metru patrat fiind de 17 euro, potrivit informatiilor furnizate de companie.

Contractul a fost incheiat in vara anului trecut cu firma Millenium Estate, in urma analizei mai multor oferte, potrivit directorului general al Transelectrica, Stelian Gal. "Negocierile au redus pretul de la 20 de euro/mp, acesta fiind si pretul cerut in trei dintre celelalte oferte, situate in zona Pietei Victoria", a declarat Stelian Gal.

Mai putin convingatoare au fost doua filiale ale Transelectricii, Smart si Teletrans, care au obtinut preturi mai mari fiecare pe cate un etaj, dar tot mai mici de 20 de euro/mp, potrivit directorului Transelectrica. Asa se face ca din cele 18 etaje ale Millenium Business Center, o treime este ocupata de o importanta companie de stat.

Transelectrica are peste 200 de angajati si se muta dintr-o cladire cu o suprafata apropiata de pe Bulevardul Magheru, care a fost incadrata in clasa I de risc seismic si necesita lucrari de consolidare.

APROAPE DE MINISTRU. Termoelectrica este una dintre putinele societati energetice care au ramas in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), al carui sef este acum Varujan Vosganian, liderul comunitatii armenilor.

Acum sase ani, inceperea constructiilor la blocul Millenium il facea pe presedintele Uniunii Armenilor din Romania (UAR), Varujan Vosganian, sa spuna despre proiect ca este "cea mai adanca groapa civila din tara". Autorizarea lucrarilor, aproape lipite de cladirile Centrului Cultural Armean, pe un sol nisipos si fara masuri corespunzatoare de consolidare, au facut ca sediul UAR sa se incline cu 8 cm.

Scandalul s-a linistit dupa ce constructorul edificiului Millenium a reparat stricaciunile, dar vom vedea cat vor dura reparatiile. Caci, daca nu vor dura, ministrul Vosganian va avea o problema cu omul Varujan. Din Centrul Armean face parte si celebra Biserica Armeneasca. In schimbul acceptului pentru continuarea lucrarilor, Centrul Armean urma sa primeasca spatii de pana la 1.000 mp pe doua etaje din cladire.

PROFIT DUBLU. Transelectrica are de unde plati milioane de euro chirie. Este compania nationala care detine monopolul transportului energiei electrice pe marile magistrale. Oficialii sai au estimat pentru 2006 o cifra de afaceri de 2,37 miliarde de lei, in crestere cu 38,5% fata de nivelul de 1,71 miliarde de lei din 2005, si un profit brut de 200 de milioane de lei, aproape dublu. Principalul actionar al firmei, cu 76,5% din capital, este MEC, urmat de Fondul Proprietatea, cu 13,5%. Un pachet de 10% din titlurile firmei a fost listat in august 2006 la Bursa de Valori Bucuresti.

CHIRIILE AU TENDINTA DE SCADERE
Chiriile la spatiile de birouri clasa A din capitala se situeaza intre 14 si 18 euro/mp, in functie de locatie, de perioada inchirierii, de suprafata ocupata. "In viitorii ani este asteptata o scadere a chiriilor ca urmare a proiectelor care sunt in constructie", se arata intr-un studiu elaborat de agentia imobiliara Colliers. Analistii imobiliari spun ca, pe masura ce proiectele noi vor fi finalizate, se va diminua presiunea pe piata spatiilor de birouri si chiriasii vor avea mai usor acces la sedii de calitate, automat si chiriile vor scadea. Stocul total de cladiri de birouri va depasi 1,2 mi- lioane de mp, in conditiile in care la finele anului trecut era de 900.000 mp. (Daniela Ivan)
×
Subiecte în articol: economic Transelectrica