x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sejururi pe litoral ceva mai scumpe

Sejururi pe litoral ceva mai scumpe

31 Mai 2005   •   00:00

Sezonul pe litoral s-a deschis in mai, insa cei mai multi turisti se duc la mare abia din iunie. In aceasta perioada cresc si preturile cu 5%-10%.

  • de IOHANNA ONACA PURDEA
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • PARADOX. Romanii se inghesuie la mare o data cu cresterea preturilor
    Sezonul pe litoral s-a deschis, oficial, la 1 mai, insa turistii de abia de la 1 iunie incep sa vina. Cu toate eforturile autoritatilor de a prelungi sezonul estival, romanii nu se inghesuie sa vina la mare in luna mai. E drept, nici vremea nu a prea tinut cu turistii, dar nici hotelierii nu s-au pregatit cum se cuvine sa ii primeasca.

    PROGRAM. Cei cu venituri mici mai au ocazia sa petreaca o saptamana la mare, prin programul social care se incheie pe 15 iunie. Pentru sase nopti de cazare, fara masa, turistii trebuie sa plateasca 799.000 de lei la un hotel de o stea, 899.000 de lei la doua stele si 999.000 de lei la trei stele. Bilete mai sunt inca, deoarece vanzarile nu au mers atat de bine in prima parte a programului. "S-au vandut destul de putine bilete in prima parte. Si vremea rece a fost un motiv, dar si faptul ca la unele hoteluri inca se mai amenajeaza, iar magazinele nu au fost deschise. Vanzarile vor creste in perioada 1-15 iunie, asa cum a fost si in anii trecuti", ne-a declarat Iulian Andrei, presedintele Comisiei de Turism Intern a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). In primele trei saptamani, agentiile au vandut 3.000 de bilete.

    SCUMPIRI. Din prima luna de vara, hotelierii maresc preturile la cazare cu circa 5-10%, urmand ca o noua majorare sa aiba loc dupa prima jumatate a lunii iunie. "Preturile sunt aproximativ egale cu cele de anul trecut. In aceasta perioada se inregistreaza o usoara crestere, de 5-7%, datorata inflatiei", a afirmat Iulian Andrei. Daca in luna mai, pentru un sejur de cazare la un hotel de trei stele din Neptun, turistii plateau circa 3 milioane de lei, dupa 10 iunie, pretul sejurului ajunge la 3,2 milioane de lei. In a doua jumatate a lunii iunie, tariful pentru o noapte de cazare la un hotel de trei stele, in Mamaia, va fi cuprins intre 460.000 si 800.000 de lei de persoana. Una peste alta, pretul unui sejur la mare la mijlocul lunii iunie poate ajunge la 5-6 milioane de lei de persoana.

    HOTELURI
    Desi ne aflam in plin sezon, la mare, gasim inchisa usa unor hoteluri. "Unele hoteluri fac acum o serie de mici retusuri, dar e nevoie de mult mai mult, la fatade si interioare. La sfarsitul sezonului, proprietarii vor trebui sa se gandeasca la investitii, nu doar la dividende", a declarat Marius Crivtonencu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism. Situatia de anul acesta nu va mai fi tolerata in viitor. Hotelierii care vor incerca sa "pacaleasca" turistii prin solicitarea unor tarife ridicate pentru servicii necorespunzatoare calitativ vor fi sanctionati. Autoritatea locala lucreaza la amenajarea spatiilor verzi, iar procesul de contractare a plajelor este in curs de derulare. Crivtonencu a propus ca hotelurile sa organizeze un spectacol de artificii pe saptamana si o zi de vizitare a monumentelor istorice. (Elena Stan)

    ×
    Subiecte în articol: economic iunie