x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Siderurgie - "Regina" viabila

Siderurgie - "Regina" viabila

16 Dec 2004   •   00:00

Cu ocazia recentelor negocieri cu Uniunea Europeana au fost eliminate ajutoarele de stat, in valoare de peste 1 miliard de dolari, prevazute de Strategia din luna mai a acestui an, privind industria siderurgica.

Click pentru a mari imaginea
PERSPECTIVA. Otelarii nu trebuie sa-si faca mari griji
Marti, Guvernul a adoptat o noua strategie, elaborata dupa consultarea companiilor din domeniu, potrivit secretarului de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Andrei Grigorescu. O alta conditie pusa de la Bruxelles si agreata la Bucuresti a fost reducerea capacitatilor anuale de productie cu doua milioane de tone in anii 1993-2008.

CAPACITATI. "Capacitatile ramase, de 9 milioane tone, acopera productia existenta, de circa 5 milioane si permit companiilor sa aiba o marja de crestere a productiei cu circa 45%", spune oficialul MEC, care considera ca "povestea capacitatilor inchise a facut in ultima vreme din siderurgie o regina a balului diferitelor perceptii exprimate in presa. Sunt capacitati practic inchise, pentru ca sunt nefunctionale si deci nefolosite". Grigorescu a mentionat ca nu se asteapta la disponibilizari masive de personal.

.

INVESTITII NECESARE
Investitiile in sectorul siderurgic vor cumula 568 milioane de dolari in perioada 2002-2008, 430 milioane dolari fiind investitiile in tehnologie. 138 milioane dolari sunt alocate protectiei mediului. Ispat Sidex Galati are programate investitii ce reprezinta 78% din totalul intregului sector. Oficialii romani spun ca indienii de la ISPAT SIDEX nu sunt nemultumiti pentru cele circa 130 de milioane de dolari la cat sunt estimate facilitatile pierdute in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, dar nu au putut spune ce altceva le va oferi AVAS in schimbul acestora, pentru a nu fi dat in judecata pentru nerespectarea contractului de privatizare. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic milioane