x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şoc şi groază: speculaţiile financiare ne scumpesc berea!

Şoc şi groază: speculaţiile financiare ne scumpesc berea!

de Daniel Ionaşcu    |    03 Aug 2011   •   10:30
Şoc şi groază: speculaţiile financiare ne scumpesc berea!

Preturile la “sampania muncitorilor' ar putea creste in aceasta luna cu maxim 5% din cauza majorarii preturilor la materiile prime precum orz si malt pe bursele internationale.

Companiile active in Romania majoreaza tarifele cu cate putin pentru ca romanii nu au bani, a declarat Vifor Versescu, presedintele Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania, citat de Agerpres.

“In general, distributia berii pe ambalaje reflecta starea de saracie a romanilor. De altfel, consumul de bere a scazut pentru ca lumea nu mai are bani. Berea ar trebui sa fie sampania muncitorului, dar, oamenii, neavand bani, sigur ca au redus de la bere. Faptul ca in Romania PET-ul reprezinta peste 50% din consumul de bere reflecta gradul de saracie al romanului. Si faptul ca romanul bea berea acasa, nu o bea la gradina. Deci, in Romania cam 70% din consumul de bere este berea care se bea acasa, iar 30% la restaurante, terase etc. In Europa, este invers', a explicat el.

Pretul la orz se ridica la 130-140 de euro/tona, iar la malt este, in general, dublu fata de orz, ajungand pana la 300 de euro/tona (anul trecut, in perioada similara), insa pe parcursul anului, pana la recoltare, creste se duce spre 400 de euro/tona, pe masura ce scad stocurile de malt.In ceea ce priveste hameiul, preturile difera, soiul fiind cel care conteaza foarte mult. Maltul se importa in general din Ungaria, Slovacia si Cehia, orzul din Slovacia si Ungaria, iar hameiul se aduce in primul rand din Germania si cantitati mai mici din Cehia si din Marea Britanie.

Potrivit Asociatiei Berarii Romaniei, consumul de bere a fost de 17 milioane de hectolitri, fata de 20,2 milioane de hectolitri in 2008.

Ca preferinte ale consumatorilor in ceea ce priveste ambalajul, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei, PET-ul detine o pondere de 49,3%, sticla 31,7%, doza 16%, iar draught-ul 3%.

Preturile materiilor prime au crescut pe burse in ultimul an, din cauza tranzactiilor facute de bancile de investitii si fondurile speculative pe bursele de marfuri.

Iata, asadar, motivul suprem pentru a uri Goldman Sachs!

×