x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sondaj: Casa din vis

Sondaj: Casa din vis

de Vali Blanaru    |    07 Dec 2007   •   00:00
Sondaj: Casa din vis
Sursa foto: Karina Knapek/

Sărăcia ii face pe romăni să viseze in special la o locuinţă adecvată, ideal pentru care cei cu venituri foarte reduse sunt dispuşi să plece in străinătate să muncească.

Sărăcia ii face pe romăni să viseze in special la o locuinţă adecvată, ideal pentru care cei cu venituri foarte reduse sunt dispuşi să plece in străinătate să muncească.

Prioritatea pentru 20% dintre romăni o reprezintă cumpărarea unei case, potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice 1998-2007, realizat de Fundaţia Soros. "18% dintre romăni doresc să facă un imprumut sau să ia un credit de la o bancă. Ca regulă generală, cei mai bogaţi in proiecte sunt tinerii şi cei care au mai lucrat in străinătate. Sistematic, ei vor să aibă case noi, să ia credit şi să plece, de cele mai multe ori, din nou la lucru in străinătate", spun autorii studiului. Astfel, pentru 12% dintre romăni prioritară este posibilitatea de a pleca să muncească in străinătate. Cei care vor să plece la muncă in altă ţară sunt persoane cu o stare materială inferioară mediei pe ţară.

SĂRĂCIE. Rata sărăciei absolute in Romănia este deosebit de mare in context european, fiind comparabilă doar cu unele ţări din fosta Uniune Sovietică. Acest indicator atinge 22% in mediul rural faţă de 7% din populaţia de la oraşe. Romănia a reuşit să ajungă in 2006 la trei milioane de persoane aflate in sărăcie absolută, faţă de opt milioane de persoane in anul 2000. Astfel, studiul arată că evoluţia ratei sărăciei in Romănia a crescut de la patru procente in anul 1989 la 20% in 1993, pentru ca in anul 2000 să atingă "recordul" de 35,9% din populaţia ţării.

vali.blanaru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic