x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SONDAJ KPMG / Pe timp de criză, băncile trebuie să înveţe să-şi gestioneze riscul

SONDAJ KPMG / Pe timp de criză, băncile trebuie să înveţe să-şi gestioneze riscul

de Daniela Ivan    |    17 Ian 2009   •   00:00
SONDAJ KPMG / Pe timp de criză, băncile trebuie să înveţe să-şi gestioneze riscul

Conducerea executivă a băncilor din România trebuie să reevalueze şi să consolideze politicile de management al riscului.



Un sondaj efectuat de KPMG International arată că puţine instituţii financiare dintre ţara noastră îşi planifică schimbări fundamentale în structura de risc ca urmare a declinului cauzat de criza financiară. Numai 42% dintre participanţii la sondaj – membri ai personalului executiv ai băncilor şi-au planificat schimbări fundamentale a proceselor de management al riscului. "Multe bănci consideră că remediile necesare s-ar putea să nu fie atât de drastice cum s-ar putea crede, sau că adevăratele proporţii ale declinului încă nu sunt percepute", potrivit analiştilor KPMG. Însă, Şerban Toader, senior partner la KPMG România, consideră că experienţa globală în domeniu ar trebui să dea de gândit sectorului financiar local. "Instituţiile financiare româneşti nu au avut o expunere directă semnificativă la criza creditelor sub-prime deoarece piaţa locală este încă dominată de produse bancare tradiţionale şi supravegherea în domeniul bancar est" strictă. Cu toate acestea, vor trebui să adreseze efectele secundare care au fost simţite de clienţii lor", a afirmat Toader.

BANII DE LA MAME
Criza financiară a afectat reşterea costurilor de finanţare, volatilitatea ratelor de schimb şi diminuarea cererii în anumite domenii ale economiei. Toate acestea subminează credibilitatea evaluărilor de produse financiare, mai adaugă Toader. Vestea bună este că nici o bancă din România nu a rambursat împrumuturi către banca-mamă îniante de scadenţă, potrvit lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, citat de site bankingnews.ro.

O singură bancă din România, cu o cotă de piaţă mare, are contract de rambursare anticipată a finanţărilor de la banca-mamă, însă această clauză nu s-a exercitat niciodată. Banca Naţională trebuie informată în această situaţie.

Soldul finanţărilor externe ale băncilor din România a ajuns la 24,294 miliarde euro la finalul lui decembrie 2008, comparativ cu 23,044 miliarde euro la 30 septembrie.

×
Subiecte în articol: economic