x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şpagă americană la Complexul Rovinari

Şpagă americană la Complexul Rovinari

de Gabriela Mladin    |    05 Feb 2009   •   00:00

Un investitor american, Richard Morlok, fost director financiar al companiei Control Components Inc., susţine că în perioada 2003-2006 a dat mită unor oficiali guvernamentali români în schimbul unor contracte la Complexul Energetic Rovinari (CER).


În intervalul de timp menţionat, unitatea economică gorjeană a fost condusă de Ion Pisc (foto) şi Ion Dondera. În aceeaşi perioadă, printre oficialii guvernamentali cu interese în Gorj s-au numărat foştii secretari de stat în Ministerul Economiei Ionel Manţog şi Cosmin Popescu. La CER este în derulare o anchetă internă, iar procurorii au intrat deja pe fir.

Fostul director al unei companii producătoare de valve pentru industria nucleară, energetică, a petrolului şi a gazului a recunoscut în faţa unui judecător districtual din California că în perioada 2003-2006 a dat mită în valoare de aproximativ 628.000 de dolari unor oficiali guvernamentali din mai multe ţări, inclusiv din România. Investitorul american Richard Morlok susţine că a oferit sume de bani în schimbul obţinerii unor contracte la Complexul Energetic Rovinari. Comunicatul Departamentului american de Justiţie nu menţionează cui anume au fost date şpăgile şi nici în ce perioadă, dar se precizează că organele de anchetă deţin documente probatoare.

La CER a fost demarată ieri-dimineaţă o anchetă internă pentru descoperirea persoanelor pe care se presupune că le-ar fi mituit Morlok. Deocamdată nu s-a descoperit nici un contract încheiat între complexul energetic şi firma americană, surse din cadrul unităţii catalogând totul drept “pură speculaţie”. “Ancheta este încă într-o fază preliminară. Căutăm un contract încheiat între Complexul Energetic Rovinari şi societatea respectivă, dar până acum nu am descoperit nimic. Nu există nimic de acest gen în documentele unităţii. Mai mult decât atât, domnul Richard Morlok nu a făcut public nici un nume al persoanelor mituite.

ISTORIC
Termocentrala de la Rovinari a aparţinut până în 2004 de Termoelectrica, şi până acum nu am putut afla dacă acel contract a fost încheiat anterior sau ulterior acelei date. Până la apariţia unor noi probe mai concrete putem spune că totul este pură speculaţie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al CE Rovinari, Leonard Filip.

Pe de altă parte, procurorii au demarat, la rândul lor, o anchetă. În cursul zilei de ieri au fost ridicate mai multe documente de la CE Rovinari de anchetatori.

DONDERA ARUNCĂ “PISICA MOARTĂ” ÎN OGRADA ALTORA
Între anii 2003 şi 2006, funcţia de director general al CE Rovinari a fost ocupată de Ion Pisc şi ulterior de Ion Dondera. Acesta din urmă a precizat că nu are cunoştinţă despre vreun contract încheiat, pe perioada mandatului său, de Complexul Energetic Rovinari cu firma americană. Mai mult, Dondera aruncă “pisica moartă” în ograda lui Ion Pisc. “Cât timp am fost eu director la CE Rovinari nu îmi amintesc de nici o firmă americană cu care unitatea să fi încheiat vreun contract. Cred că domnul Pisc şi, probabil, domnul Tudorescu (n.r. – Vasile Tudorescu, actualul director de investiţii la CER) vă pot spune mai multe”, afirmă Dondera.

ION PISC: “SUNT DOAR ZVONURI!”
De partea cealaltă, Ion Pisc susţine că toate aceste informaţii sunt doar nişte zvonuri, nicidecum acuzaţii care i s-ar putea aduce lui. Asta în ciuda faptului că declaraţiile afaceristului american Richard Morlok au fost date în faţa unui judecător districtual. “Am fost director din 1995 şi până în 2006 la Rovinari şi niciodată nu am primit vreo ofertă din partea acelei firme americane. Nu am cunoştinţă despre vreun contract cu firma respectivă. Nu am luat bani nici de la acest cetăţean şi nici de la altcineva pentru a favoriza încheierea anumitor contracte. Consider toate aceste informaţii drept zvonuri şi nicidecum acuzaţii”, precizează Ion Pisc.

 

Alte societăţi

Ionel Manţog, directorul CE Turceni, şi deputatul Cosmin Popescu nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere cu privire la acest subiect. Richard Morlok, un cetăţean de origine canadiană, în vârstă de 55 de ani, a fost director financiar al companiei Control Components Inc. În perioada 2002-2007. Graţie şpăgilor, Morlok a obţinut pentru firma sa contracte în valoare de 3,5 milioane de dolari. Printre societăţile cu care a încheiat contracte se numără China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud), Safco (Arbia Saudită) şi CE Rovinari. Omul de afaceri american riscă, la pronunţarea verdictului, până la cinci ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: economic rovinari pisc