x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Standard&Poor’s - Romania are rating mai bun

Standard&Poor’s - Romania are rating mai bun

15 Sep 2004   •   00:00

Perspectivele de integrare in UE si progresele inregistrate in restructurarea societatilor de stat au fost principalele elemente care au permis imbunatatirea ratingurilor acordate Romaniei, se arata intr-un comunicat al Standard&Poor’s.

Calificativul pentru creditele pe termen lung in valuta a fost modificat de la "BB" la "BB plus". In acelasi timp, ratingurile pentru datoriile in moneda nationala au fost imbunatatite de la "BB plus" la "BBB minus", pentru imprumuturile pe termen lung, si de la "B" la "A minus 3", pentru scadentele scurte. Perspectiva ratingurilor este stabila. Imbunatatirea stabilitatii macroeconomice si reforma la nivelul companiilor au majorat probabilitatea ca Romania sa devina membru al UE la data propusa, 1 ianuarie 2007.

PROBLEME. Ratingurile sunt inca la un nivel scazut, sub influenta slabiciunilor administrative si dezechilibrelor externe. De asemenea, prosperitatea economica este inca redusa, desi Romania va reduce probabil decalajul fata de tarile cu rating din categoria de risc scazut de investitii (cel putin "BBB minus" - n.r.) daca Guvernul va continua reformele actuale. "Perspectivele favorabile ale Romaniei pentru integrarea europeana in 2007 sunt contrabalansate de vulnerabilitatea externa. Aderarea la UE ar face ca procesul de modernizare sa devina ireversibil", a spus Kraemer.

ESTIMARI. Agentia de evaluare mentioneaza ca ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta ar putea fi imbunatatit pe termen mediu, pana la nivelul care desemneaza trecerea in segmentul de risc scazut de investitii, daca guvernul rezultat dupa alegerile generale din noiembrie se va angaja sa continue consolidarea fiscala si reformele microeconomice.

×
Subiecte în articol: economic