x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul păstrează compania lignitului

Statul păstrează compania lignitului

de Gabriela Mladin    |    08 Apr 2008   •   00:00
Statul păstrează compania lignitului

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a rămas în proprietatea statului, după ce o instanţă a Curţii de Apel Craiova a pronunţat definitiv şi irevocabil o sentinţă în acest sens.

Decizia instanţei


Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a rămas în proprietatea statului, după ce o instanţă a Curţii de Apel Craiova a pronunţat definitiv şi irevocabil o sentinţă în acest sens.

Iniţial, o altă instanţă de judecată, de această dată din Gorj, a emis o hotărîre prin care un pachet de 66% din acţiunile Companiei lignitului  intrau în administrarea unei firme private. Ministerul Economiei şi Finanţelor a rămas cu 66% din acţiunile companiei lignitului din Oltenia, acţiuni ce trecuseră în administrarea firmei private BNP Consult care, deşi nu a plătit nici un leu, s-a trezit cu un pachet majoritar de acţiuni deţinut de stat, doar pentru că a cerut anularea unui protocol. Este vorba despre un act încheiat între Ministerul Economiei şi Comerţului pe atunci, în 2006, şi Societatea de închidere şi conservare a minelor (ICM), aparţinînd tot statului, care deţinea 66% din acţiunile companiei lignitului.

Un an mai tîrziu, ICM a intrat în faliment, iar ca administrator judiciar a fost numit BNP Consult din Craiova. Studiind documentele, firma de lichidare a cerut în instanţă anularea protocolului încheiat cu Ministerul Economiei, pe motiv că ar fi fost încheiat fraudulos.

 

PROCES. O instanţă a Tribunalului Gorj a pronunţat o sentinţă prin care proprietarul pachetului majoritar de la Societatea Naţională a Lignitului devenea BNP Consult. În primă instanţă, Ministerul Economiei a pierdut procesul, deoarece juriştii acestei instituţii nu s-au prezentat la proces. “După ce directorul Direcţiei Juridice mi-a spus că distanţa este foarte mare de la Bucureşti la Tîrgu-Jiu, am decis să mă ocup eu de acest dosar. Chiar dacă nu eram parte în proces, am cerut introducerea în cauză pentru că eu eram mai aproape de Tîrgu-Jiu decît directoarea de la minister. Este o victorie a statului, pentru că deja se pregătiseră şmecherii să pună mînă pe cărbune şi energie. Nu am putut lăsa să se întîmple asta!”, a declarat Eugen Davidoiu (foto), directorul general al SNLO. Ministerul Economiei a declarat recurs şi a cîştigat în final procesul, dovedind că prima sentinţă a fost pronunţată într-un mod ilegal. “Prin decizia 215 de la 11 martie 2008 pronunţată de Curtea de Apel Craiova a fost admis recursul declarat de Ministerul Economiei împotriva sentinţei Tribunalului Gorj. A fost modificată sentinţa în sensul că s-a luat act de renunţarea la judecata acţiunii avînd ca obiect anularea protocolului de la data de 7.03.2006. Decizie irevocabilă”, se arată în pronunţare.

×
Subiecte în articol: economic ministerul economiei lignitului