x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul se împrumută pentru Bechtel

Statul se împrumută pentru Bechtel

de Elena Stan    |    05 Feb 2010   •   00:00
Statul se împrumută pentru Bechtel
Sursa foto: Raul Stef/Intact Images

Lucrările efectuate în 2010 la Autostrada Braşov - Borş (Transilvania) vor fi finanţate dintr-un credit care urmează să fie atras cu garanţia statului, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Constantin Dascălu.



Autorităţile nu au stabilit de la ce instituţie financiară ar urma să fie contractat împrumutul şi nici valoarea acestuia. "Împrumutul poate fi luat de Ministerul Finanţelor, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) sau de Bechtel. Încă nu am decis, dar oricum trebuie avut grijă ca acest împrumut să nu ne ducă în deficit", a spus Dascălu. El a adăugat că Bechtel trebuie să prezinte un grafic de lucrări pentru acest an care să includă şi sumele necesare pentru lucrări. Datoria de anul trecut pe care CNADNR o are faţă de Bechtel va fi achitată de la bugetul de stat.

PROIECT
Totodată, Dascălu a precizat că România va propune Comisiei Europene includerea Autostrăzii Transilvania în reţeaua de drumuri TEN-T, pentru a obţine fonduri comunitare în vederea finanţării construcţiei. Comisia Europeană a lansat în acest an un proiect de revizuire a strategiei TEN-T, la care participă 15 state, printre care şi România.

CONCEDIERI MASIVE LA BECHTEL
"Sindicatul «Transilvania» de la Bechtel a primit, miercuri, o notificare de la companie prin care se anunţă că a fost începută procedura de concediere colectivă a tuturor celor 1.933 de angajaţi, începând cu 5 martie. Oamenii primesc preaviz de 20 de zile lucrătoare, astfel încât în primele zile ale lunii aprilie concedierea intră în vigoare", a spus liderul sindicatului Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop.

Bechtel a anunţat miercuri că ar putea efectua concedieri colective din cauza datoriilor Companiei Autostrăzi şi Drumuri, urmând ca disponibilizaţii să primească plăţi compensatorii. "Regretăm că trebuie să luăm în considerare o asemenea măsură. Vom continua consultările cu sindicatele şi vom căuta soluţii pentru a micşora pe cât posibil numărul poziţiilor care vor fi reduse", a declarat directorul proiectului Autostrada Transilvania, Michael Swinford.

ACUZATĂ DE ŞANTAJ ŞI ABUZ
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj ia în calcul acţionarea în instanţă a companiei Bechtel, susţinând că procedura de concediere colectivă nu respectă prevederile legale. Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a acuzat joi Bechtel de "şantaj" la adresa instituţiilor statului român şi "de abuz", potrivit Mediafax.

"Procedura nu este respectată, nu a fost convocat sindicatul înainte de transmiterea intenţiei de concediere colectivă. Noi trebuia să fim notificaţi după ce se finalizează negocierea cu sindicatul şi se bate în cuie disponibilizarea şi în ce condiţii.

Această procedură nu s-a consumat, nu a avut loc dialogul cu sindicatele, nu ştim ce au propus sindicatele. Este un şantaj la adresa instituţiilor statului. Oamenii nu trebuie să fie o masă de manevră în această luptă de interese", a explicat Don. Acesta a mai susţinut că, de-a lungul timpului, Bechtel "a încălcat absolut toate legile din România privind situaţia personalului".

CNADNR susţine că a convenit cu Bechtel un grafic de plată a sumelor restante din 2009, de 214 milioane de euro, până în aprilie. Declaraţia a fost întărită de premierul Boc. "Am avut o discuţie foarte serioasă cu Bechtel şi am convenit un grafic de eşalonare a plăţii datoriilor, prin care în luna februarie se va plăti o parte importantă a datoriilor, iar restul, în luna aprilie. Deci până la sfârşitul lunii aprilie statul îşi va achita toate datoriile faţă de Bechtel, iar acest lucru a fost transmis oficial Bechtel şi prin prezenţa mea, şi printr-o hârtie scrisă adresată companiei", a declarat Boc, citat de Mediafax.

×
Subiecte în articol: economic