Micii afacerişti vor avea parte în acest an de stimulente anticriză totalizând un miliard de euro pentru subvenţionarea dobânzilor la credite, sprijinirea exporturilor şi crearea unui Fond de Contragarantare.
Constantin Niţă, ministrul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a declarat ieri că doreşte 0,4% din Produsul Intern Brut al României – ceea ce ar aconta circa 680 de milioane de euro, iar restul, din bani europeni. "Dacă voi avea un miliard de euro, voi ajuta 15.000-20.000 de IMM-uri, a spus Niţă. "Eu aş dori 0,4%-0,5% din PIB pentru IMM-uri, sper să o rezolv cu Ministerul de Finanţe, iar prin intermediul CEC sau Eximbank, sau amândouă, să dirijăm aceşti bani, prin proiecte şi programe, către întreprinderile mici şi mijlocii. Aceste proiecte şi programe au câteva direcţii foarte clare, cum ar fi crearea de locuri de muncă şi vă dau un exemplu, crearea de parcuri de soft", a mai precizat ministrul. Niţă spune că în două săptămâni se va crea un Fond de Contragarantare, ce va avea un capital social de 100 de milioane de euro. De asemenea, Niţă doreşte subvenţionarea a jumătate din dobânda cu care micii afacerişti contractează credite de la bănci. "O dobândă era în vara lui 2008 şi alta este acum", a spus ministrul.
BIROCRAŢIA ÎNFUNDĂ ROMĂNIA
Birocraţia tipic românească este un alt lucru care l-a pus pe gânduri pe noul ministru. "Durata de accesare a fondurilor europene este de 189 de zile. În Slovacia este de 71 de zile. În Irlanda este de 15 zile. Întrebat asupra cărui lucru s-au plâns afaceriştii până acum cel mai mult, el a răspuns că viteza cu care se dau banii. "Nici irlandezii nu lucrează în afara principiilor europene", a spus Constantin Niţă. "Ne controlăm unii pe alţii, şi noi şi Autoritatea de Management, şi uite aşa se pierde timpul", a precizat el. În acelaşi timp, ministrul s-a arătat nemulţumit de numărul de proiecte depuse, care a fost de 163, precizând că ar dori să fie de 10 ori mai multe, din care să fie alese cele mai bune.
El a făcut referire şi la revitalizarea parcurilor industriale, arătând că în ultimii patru ani "nu s-a mişcat nimic", întrucât "au pus mâna pe ele nişte şmecheri, care le-au transformat în afaceri imobiliare sau alte tipuri de afaceri".
El a arătat că va propune o serie de măsuri fiscale, care să fie aplicate din a doua parte a anului, printre care neimpozitarea profitului reinvestit în tehnologie şi introducerea impozitului forfetar pe activitate.
Ministrul a avertizat că în acest an falimentele în rândul întreprinderilor mici vor fi de ordimul miilor şi a dat ca exemplu firmele mici, cu 5-6 angajaţi.
Citește pe Antena3.ro