x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stimulente pentru comert

Stimulente pentru comert

04 Oct 2004   •   00:00

"Dupa intrarea in vigoare a noii legi a intreprinderilor mici si mijlocii, am reusit sa indeplinim o promisiune mai veche facuta sistemului cooperatist, proiectand produse de garantare specifice acestui sector", a declarat Silvia Ciornei, presedinte al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGC - IMM).

ADRIAN N. IONESCU

Fondul si-a adaptat recent normele si procedurile de garantare astfel incat sa beneficieze de garantiile sale pentru creditele acordate de banci, atat societatile cooperatiste (coopetarive), cat si IMM-urilor care desfasoara activitati comerciale.

IMPLICATII. IMM-urile din comert vor beneficia de garantiile Fondului, finantarile atrase in scopul realizarii de investitii sau pentru construirea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie comerciala.

"Credem ca noile norme vin in intampinarea pietei, dezvoltarea afacerilor cooperatiei beneficiind de un nou stimulent. S-a manifestat tendinta constructiei de noi depozite mai mici sau mai mari in apropierea oraselor", a mai spus Silvia Ciornei. Specialistii in domeniu considera ca antrepozitele si comertul vor fi vectori semnificativi de dezvoltare in apropierea marilor orase cum sunt Ploiesti, Brasov, Cluj.

OFERTA

Garantiile FNGC-IMM pot acoperi pana la 75% din valoarea creditelor pe termen mediu si lung, dar nu mai mult de 500.000 euro, respectiv 60% din valoarea creditelor pe termen scurt, dar sub 400.000 de euro. Garantiile acordate pentru IMM-urile nou-infiintate acopera 80% din valoarea creditelor pe termen mediu si lung, respectiv cel mult 70% din valoarea creditelor pe termen scurt. Comisioanele variaza intre 1,5 si 3,5%, cele mai scumpe fiind pentru creditele clasificate de banci ca mai riscante (cele din categoria "in observatie"). O analiza completa a proiectului de investitie adauga un comision de analiza de 1% din suma garantata. Fondul lucreaza cu majoritatea bancilor importante din Romania, carora virtualii clienti trebuie sa li se adreseze cerandu-le explicit colaborarea cu FNGC - IMM.
×
Subiecte în articol: economic