Odată cu introducerea contractelor de diferenţă (CfD) pentru finanţarea proiectelor din sectorul energetic care au ca scop reducerea emisiilor de dioxid de carbon, consumatorii vor plăti până la 340 milioane de euro anual pentru susţinerea investiţiilor. Estimarea apare într-un studiu comandat de Ministerul Energiei referitor la introducerea contractelor de diferenţă. În esenţă, mecanismul CfD va garanta investitorilor un anumit nivel de venituri, care asigură recuperarea investiţiei iniţiale.
Ministerul Energiei propune un buget anual de subvenţii de circa 125 milioane de euro/anual, pentru proiecte RES, de 215 milioane de euro/anual pentru proiecte nucleare, iar pentru proiecte CSC/CUC (proiecte cu captarea şi stocarea operaţională a carbonului/captarea şi utilizarea lui), bugetul anual se va stabili atunci când acestea vor deveni comercial viabile. De asemenea, pentru sectorul nuclear, unde se prevede construirea Unităţilor 3 şi 4, pe baza estimărilor realizate, decalajul dintre costurile şi veniturile din vânzările en gros ale energiei nucleare implică o subvenţie medie de 215 milioane de euro pe an între 2030 şi 2040, potrivit Ministerului Energiei. Subvenţia anuală medie pentru sectorul regenerabilelor se ridică la aproximativ 50 milioane de euro pentru energia solară, 45 milioane de euro pentru energia eoliană şi 30 milioane de euro pentru energia hidroelectrică.
Subvenţiile ar urma să înceapă să fie acordate din 2019 pentru regenerabile şi din 2030 pentru reactoarele nucleare, dacă sistemul CfD va funcţiona.
Tehnologiile moderne, mai ieftine
Conform unui studiu realizat de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), costurile realizării unei cote de 35% de energie verde până în 2030 vor scădea faţă de cele prevăzute de Strategia Energetică, cu circa 18%. Astfel, rezultatele unui studiu independent indică faptul că o cotă de 35% de energie regenerabilă în 2030 în consumul final poate fi realizată cu investiţii mai mici la nivelul întregului sistem (18 miliarde de euro comparativ cu 22 miliarde de euro), în condiţiile unui preţ la consumator aproape identic (113 Euro/MWh) şi în condiţii de siguranţă şi flexibilitate a Sistemului Energetic Naţional, se arată într-un comunicat RWEA. Între 25 şi 30% din costul tranziţiei către un sistem energetic sustenabil poate fi acoperit prin fondurile puse la dispoziţie României de Uniunea Europeană (Mecanismul 10c şi Fondul pentru Modernizare), unde avem alocate între 4 şi 5,5 miliarde de euro în următorii 10 ani (în funcţie de preţul ETS), conform comunicatului RWEA.
Conform ultimei variante a Strategiei Energetice, publicată săptămâna trecută, în Scenariul Optim se prevede pentru anul 2030 o creştere la 29 TWh a consumului din surse regenerabile