x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Summitul G8 - Fără protecţionism la rezolvarea crizei

Summitul G8 - Fără protecţionism la rezolvarea crizei

16 Feb 2009   •   00:00

Cele mai puternice opt state industria­lizate ale lumii au convenit la summitul G8 de la Roma să combată criza fără să afecteze comerţul liber, de teama protecţionismului ca în anii ’30.



SUA au fost criticate pentru prevederea "Buy American" conţinută în planul său de relansare, prin care se recomanda cumpărarea de oţel şi bunuri americane. Martin Winterkorn, preşedintele Volkswagen, s-a arătat îngrijorat de caracterul "protecţionist" al planului în sprijinul constructorilor auto francezi prezentat de preşedintele Nicolas Sarkozy.

Franţa a convenit acordarea de împrumuturi de 3 miliarde de euro pentru fiecare dintre constructorii Renault şi PSA Peugeot Citroen cu condiţia să păstreze locurile de muncă din Franţa şi să nu închidă fabricile. Marea Britanie are şi ea o campanie prin care doreşte păstrarea locurilor de muncă pentru britanici.

Tot în cadrul G8, SUA şi-au înmuiat poziţia faţă de China, care deşi nu face parte din grup, este esen­ţială pentru succesul G20 din luna aprilie, care va reuni şi cele mai puternice economii în curs de dezvoltare. Anterior, administraţia Bush jr acuza China că ţine artificial yuanul la niveluri mici ca să sti­muleze exporturile. Cert este că ne confruntăm cu cea mai accentuată încetinire economică din ultimele de­ce­nii.

×
Subiecte în articol: economic