x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Supravegherea nu se comaseaza

Supravegherea nu se comaseaza

20 Ian 2005   •   00:00

Ideea unificarii institutiilor de supraveghere bancara, a pietei asigurarilor si a pietei de capital naste controverse.


FLORINA ZAINESCU

CONTROVERSA. Varujan Vosganian a facut o propunere care a bulversat autoritatile de supraveghere
Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Senat a anuntat ca legislativul are in vedere discutarea unei variante de comasare a activitatilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Departamentului de Supraveghere bancara din Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin infiintarea unei institutii de supraveghere consolidata a pietelor financiare. "In opinia mea, supravegherea pietelor financiare trebuie unificata si ar trebui sa existe o singura autoritate de reglementare. Exista un anumit dezechilibru intre BNR, pe de-o parte, si CSA si CNVM, pe de alta parte", a spus Vosganian. El a dat ca exemplu tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti, actiune amanata de cativa ani din cauza unor reglementari diferite.

PIEDICI. Insa anuntul lui Vosganian nu a fost bine primit de "supraveghetori", replicile acestora neintarziind sa apara. "Opinia CNVM este ca, cel putin pana la momentul aderarii la Uniunea Europeana, cele trei institutii - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, BNR si CSA - ar fi bine sa realizeze reglementarea si supravegherea distinct, pentru fiecare segment al pietei financiare", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM. "Marile societati de asigurari - care reprezinta in mare parte cei mai mari asiguratori din Europa si SUA si care cunosc cel mai bine realitatile cu care se confrunta in economia romaneasca - nu sunt de acord cu unificarea supravegherii tuturor sectoarelor financiare, indiferent de scopul urmarit de cei care promoveaza o astfel de unificare", a spus si Nicolae Crisan, Presedintele CSA. "Un organism specializat, asa cum exista, raspunde cel mai bine necesitatii de protejare a intereselor asiguratilor, cerintelor societatilor de asigurari si realitatilor economiei romanesti", a adaugat el.

BNR. "Politica monetara a BNR nu poate fi facuta in maniera unei institutii de cercetari. Pe de-o parte, conturile bancilor romanesti sunt la BNR indiferent de forma de supraveghere. Pe de alta parte structurarea politicii monetare si aplicarea ei impun analize directe la banci si nu corelarea unor informatii statistice", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El spune ca din punctul sau de vedere analiza directa in banci se poate face numai prin operatiuni de supraveghere. "Sigur ca acolo unde sunt institutii consolidate de supraveghere punerea sub supraveghere sau declararea falimentului sunt prerogative ale acelor institutii. Consider insa ca banca centrala trebuie sa stie in orice clipa ce se intampla in banci", a mai spus Vasilescu.

SCHIMBARI DE VARF
Daca se realizeaza supravegherea consolidata a pietelor financiare, presedintii autoritatilor de reglementare din asigurari si piata de capital vor putea fi schimbati din functie. Fara aceasta modificare, atat Nicolae Crisan, cat si Gabriela Anghelache, numiti in functie de PSD, nu vor putea fi inlocuiti inainte de mijlocul anului 2006, cand le expira mandatele. Mai mult, scoaterea supravegherii bancare de sub tutela BNR poate presupune si modificarea statului bancii centrale si reducerea numarului de viceguvernatori. Potrivit unor surse bancare, prin aceasta miscare, noul legislativ ar putea urmari indepartarea lui Florin Georgescu, fost deputat PSD, din Consiliul de Administratie al BNR.
AMENINTARE
Intentia de a reuni cele trei autoritati de supraveghere ale BNR, CSA si CNVM poate duce la slabirea capacitatii administrative a celor trei institutii si punerea lor sub control politic, sustine Vasile Puscas, deputat PSD si fost negociator-sef al Romaniei cu UE. Pentru a putea implementa acquis-ul european la capitolele "Libera circulatie a serviciilor", "Uniunea Economica si Monetara" si "Control financiar" au fost create institutii puternice, separate si s-a investit masiv in specializarea personalului, sustine Puscas. El considera ca modificarea aceastei structuri nu ar face decat sa bulverseze sistemul financiar romanesc, cu riscuri majore asupra intregii economii si ar putea pune Romania in imposibilitatea de a-si indeplini angajamentele asumate fata de Uniunea Europeana.
×
Subiecte în articol: economic instituţii supraveghere