x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ţăranii au voie la piaţă

Ţăranii au voie la piaţă

de Florina Zainescu    |    28 Noi 2007   •   00:00
Ţăranii au voie la piaţă
Sursa foto: Karina Knapek/

Ţăranii vor putea să văndă lapte, brănză, sau ouă in orice piaţă şi după 1 ianuarie 2008. Ordinul 301 va intra in vigoare cel mai probabil spre jumătatea anului viitor, potrivit ministrului Agriculturii.

Amănare - Ordinul 301 nu se va aplica de la 1 ianuarie 2008


Ţăranii vor putea să văndă lapte, brănză, sau ouă in orice piaţă şi după 1 ianuarie 2008. Ordinul 301 va intra in vigoare cel mai probabil spre jumătatea anului viitor, potrivit ministrului Agriculturii.

Apropierea datei de 1 ianuarie 2008 nu trebuie să-i mai sperie pe micii producători autohtoni. Şi asta deoarece aplicarea noilor reguli de comercializare a produselor primare, respectiv lapte, brănză, carne şi ouă, propuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA) se va amăna incă o dată. "Autoritatea este o instituţie in coordonarea Ministerului Agriculturii. Le-am cerut să găsească o formulă şi să prelungească derogarea", ne-a declarat Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii.

EXPLICAŢII. Reglementările date de ANSVSA au un impact economic major şi nu pot fi aplicate fără o analiză a problemelor intămpinate de producători şi a modului in care aceştia pot fi ajutaţi de minister. "Am avut o discuţie săptămăna trecută cu domnul Roatiş (n.r. - preşedintele ANSVSA) şi am căzut de acord să facem un grup de lucru comun, cu specialişti din Autoritate şi din minister şi cu reprezentanţii producătorilor şi crescătorilor de animale care să găsească cea mai bună soluţie de implementare a normelor europene privind siguranţa alimentelor şi trasabilitatea in condiţiile unui impact economic căt mai mic. Săptămăna viitoare se va constitui acest grup", ne-a spus Cioloş.

El a declarat că, cel mai probabil, noile reguli de comercializare se vor aplica undeva spre jumătatea anului viitor. Astfel va fi timp suficient pentru definitivarea ordinului, informarea temeinică a micilor producători, dar şi pentru sprijinirea acestora cu bani pentru investiţiile presupuse de adaptarea la noilor norme.  Â

Opoziţia Ministerului Agriculturii este determinată de faptul că, la 20 noiembrie, cu nici două luni inainte de intrarea in vigoare, ANSVSA a supus dezbaterii un nou proiect de modificare a Ordinului 301. Fără să se consulte cu specialiştii din minister. Şi in care tot nu lămureşte termenul de "piaţă locală". Ministerul vrea să evite situaţia creată la inceputul acestui an cănd ţăranii au fost obligaţi ca in doar căteva zile să se inregistreze la ANSVSA pentru a putea să-şi văndă produsele.

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic