x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taranii vor plati TVA

Taranii vor plati TVA

07 Oct 2004   •   00:00

Taranii care comercializeaza produse in piata vor fi obligati sa-si deduca Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) incepand din anul 2006. Masura este solicitata expres chiar de Uniunea Europeana.

DANIELA IVAN

In urma negocierilor legate de capitolul Impozitare ne-am angajat sa renuntam la scutirea de la plata TVA pentru gospodariile agricole individuale, a declarat Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. Ea a mai adaugat ca au fost societati comerciale care s-au plans ca producatorii individuali le fac concurenta neloiala deoarece nu sunt platitori de TVA. "Insa aceste societati uita sa adauge si avantajele. Adica, faptul ca ele pot sa-si deduca TVA-ul pe samanta, ingrasaminte chimice, benzina etc".

PROCEDURA. Totusi, pentru a putea deveni platitori de TVA, taranii vor trebui invatati sa vina la piata cu topul de facturi fiscale sau cu casa de marcat. "Un comert civilizat presupune existenta actelor", a precizat oficialul din Finante. Insa a adaugat ca in perioada urmatoare Finantele vor cauta sa gaseasca o procedura simplificata pentru deducerea TVA in cazul taranilor.

REACTII. Producatorii agricoli spun ca aceasta masura este normala, va face ordine pe piata si va stimula aparitia pietelor de gros. "La ora actuala, taranii pierd. Ei cumpara seminte sau ingrasaminte pentru care platesc TVA, dar produsele finite le vand fara. Asa incat obligativitatea deducerii TVA-ului este in avantajul lor. Cei afectati vor fi consumatorii, care vor plati un pret mai mare pentru legumele sau fructele cumparate de pe tarabe", a declarat Alexandru Radulescu, presedintele Ligii Asociatiei Fermierilor Particulari din Romania. Dificila va fi insa aplicarea acestei masuri. "Va fi greu sa-l convingi pe taran ca trebuie sa plateasca TVA si sa completeze facturi pentru castravetii pe care i-a vandut in piata. Te va intreba ce-i ala TVA", considera Stefan Niculae, presedintele sindicatului AGROSTAR. "Vor face toti evaziune fiscala fara sa vrea, pentru ca va dura ceva pana vor invata ce trebuie sa faca", a adaugat acesta.

ALTI PLATITORI DE TVA

Nu numai taranii vor deveni platitori ai taxei pe valoarea adaugata. Conform calendarului de armonizare a operatiunilor scutite de TVA, tot din 2006, importul de licente de filme si programe destinate activitatii de radio si televiziune va fi purtator de TVA.
Insa, incepand din anul 2007, lista va deveni mult mai lunga. Se va adauga productia de filme destinate televiziunii, transportul fluvial al localnicilor in Delta Dunarii, operatiunile de transfer al dreptului de proprietate de la debitor catre Oficiul de Recuperare a Creantelor Bancare, comercializarea produselor realizate de detinuti, activitatea de cercetare si dezvoltare.
×
Subiecte în articol: economic