x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa auto trebuie rezolvată rapid

Taxa auto trebuie rezolvată rapid

de Elena Stan    |    15 Feb 2008   •   00:00

Parlamentarii trebuie să dezbată rapid şi cu responsabilitate ordonanţa taxei auto, deoarece riscăm în continuare să ajugem la Curtea Europeană de Justiţie.



Parlamentarii trebuie să dezbată rapid şi cu responsabilitate ordonanţa taxei auto, deoarece riscăm în continuare să ajugem la Curtea Europeană de Justiţie. “Sperăm ca în foarte scurt timp să avem forma finală a ordonanţei, sperăm ca această ordonanţă să fie dezbătută cu responsabilitate în Parlament, iar moţiunea să fie respinsă. Guvernul actual vrea ca România să fie o ţară de maşini first hand, nu second hand “, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Comerţului. Mai mult, autorităţile române se tem că dacă ar scoate taxa de primă înmatriculare Ford nu mai vine în România şi Renault se mută “înspre răsărit”.”În cazul în care România renunţă la taxa de primă înmatriculare, compania americană Ford nu mai investeşte în fabrica de la Craiova, iar Renault îşi va tranfera «înspre răsărit» mare parte din producţia de la Mioveni”, a spus Varujan Vosganian.
El a mai spus că după anul 2010 în UE vor fi interzise în circulaţie maşinile mai vechi de 10-12 ani şi se vor pune taxe pentru scoaterea lor din uz, de cel puţin 200 de euro, iar România ar trebui să aloce cel puţin 2-3 miliarde de euro pentru respectarea acestor norme.       


Demersuri

“Nu există o evoluţie negativă în ceea ce priveşte taxa auto, soluţia acestei probleme fiind cunoscută şi acceptată de către Comisia Europeană”, a declarat Adrian Ciocănea, şeful DAE. Oficialul român a explicat că mai există o serie de probleme de detaliu care trebuie soluţionate, însă există o comunicare perfectă cu reprezentanţii CE. El a precizat că problema intrării într-o fază contencioasă rămâne în discuţie atât timp cât nu există o ordonanţă a Guvernului.


Campanie

Subiectul taxei de poluare auto a fost tratat sub aspectul greşit al colectării unor venituri suplimentare la buget, declanşând o campanie care a luat aproape forma unei instigări la nesupunere civică, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, premierul român, la începutul întâlnirii consultative cu organizaţiile civice pe tema taxei de poluare auto. “Mi se pare mai grav, dincolo de o dezbatere firească în care criticile pot fi exprimate oricând şi cred că acesta este rolul media, că s-a trecut cu mult peste această atitudine şi a fost chiar o campanie violentă de instigare la nesupunere civică, ceea ce mi se pare că depăşeşte limitele raţionalului”, a afirmat premierul Tăriceanu. Şeful executivului român a subliniat că scopul taxei nu este acela de a aduce venituri suplimentare la buget, iar această abordare “îngustă” a taxei de poluare auto a fost frecventă în mass-media.

×
Subiecte în articol: economic auto