x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Teheranul il acuza pe Trump ca "destabilizează piaţa petrolului"

Teheranul il acuza pe Trump ca "destabilizează piaţa petrolului"

07 Iul 2018   •   15:15
Teheranul il acuza pe Trump ca "destabilizează piaţa petrolului"

Preşedintele american Donald Trump "destabilizează piaţa petrolului" prin "remarcile şi mesajele sale pe Twitter", a declarat sâmbătă ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh. 

 

"Zilele acestea, preţul (barilului) depinde de comportamentul lui Trump", a declarat Zanganeh la televiziunea de stat iraniană. "În fiecare zi, Trump vine cu un nou mesaj sau cu o nouă remarcă ce suscită îngrijorare pe piaţă sau le dă membrilor OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) ordine care sunt foarte jignitoare sau altor ţări ca acestea să-şi majoreze producţia", a adăugat ministrul iranian. 

"Este o insultă la adresa popoarelor acestor ţări şi suveranităţii lor naţionale, iar aceasta destabilizează de asemenea piaţa", a subliniat ministrul. 

În cel mai recent mesaj al său postat pe Twitter şi consacrat pieţei petrolului, Trump a estimat miercuri că "monopolul OPEC trebuie să-şi amintească faptul că preţurile la benzină cresc şi că ei (membrii organizaţiei) nu fac mare lucru să împiedice acest lucru". 

Înainte de aceasta, în mai multe postări pe contul său de Twitter, Trump i-a cerut OPEC să-şi majoreze producţia. El a anunţat de asemenea, în urmă cu o săptămână, că Arabia Saudită a acceptat, la cererea lui, să sporească producţia de petrol, "poate cu 2.000.000 de barili, pentru a acoperi diferenţa" cauzată de tensiuni şi disfuncţionalităţi în Iran şi Venezuela" şi a nu permite creşterea preţurilor. 

Iranul şi Arabia Saudită fac parte din OPEC. Membrii cartelului au convenit în 22 iunie să majoreze colectiv producţia lor cu un milion de barili pe zi, pentru a evita o "supraîncălzire" a pieţei, în condiţiile în care preţurile la petrol cresc. 

După postarea pe Twitter a lui Trump privind majorarea producţiei petroliere saudite, Shana, agenţia Ministerului iranian pentru Petrol, a publicat duminică o scrisoare a lui Zanganeh adresată preşedintelui OPEC, în care îi cere "să le reamintească statelor membre să-şi respecte angajamentele şi să se abţină de la orice măsură unilaterală susceptibilă să submineze unitatea şi independenţa OPEC". 

Iranul şi Arabia Saudită au rupt relaţiile lor diplomatice în ianuarie 2016. AGERPRES

×