x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie TENDINŢĂ / Valea în Bulgaria!

TENDINŢĂ / Valea în Bulgaria!

de Florina Zainescu    |    06 Mar 2009   •   00:00

Tot mai multe firme româneşti şi greceşti îşi mută operaţiunile în Bulgaria, pentru a se pune la adăpost de efectele crizei economice în climatul călduţ, cu taxe şi salarii mai mici, de la sud de Dunăre.



“Afacerile româneşti îşi caută salvarea în Bulgaria”, a titrat ieri ziarul bulgar Standart News. Vecinii noştri de la sud de Dunăre se laudă că “antreprenorii români par să se grăbească să-şi mute afacerile în Bulgaria, după ce mulţi dintre aceştia au închiriat deja facilităţi de producţie în oraşul Ruse. În acelaşi timp s-a aflat că multinaţionale din Grecia îşi fac planuri pentru relocarea definitivă a afacerilor în Bulgaria”. Acest exod se datorează costurilor operaţionale mai reduse din această ţară, cu până la 40%, potrivit unor experţi. Salariile pentru angajaţi, plăţile pentru asigurări şi facturile la electricitate sunt mult mai mici, susţine un reprezentant al Asociaţiei Industriale Bulgare, citat de Standart News. Kolev a mai precizat că şi companiile multinaţionale din Grecia încep să-şi îndrepte atenţia spre Bulgaria din aceleaşi motive. El a adăugat că salariul mediu din Bulgaria este de 267 euro, în timp ce în România este de aproximativ 400 euro, iar în Grecia de 1.400 euro.

Adio
Încă din ultimele luni ale anului trecut, câteva mari companii au anunţat că dau România pe Bulgaria sau că se gândesc serios la acest lucru. Din diverse motive. Una dintre aceste companii este Kraft Food. Astfel până la finele acestui an, ciocolata “Poiana” va fi mutată cu arme şi bagaje din Braşov în ţara vecină, lăsând în urmă 440 de şomeri. Şefii de la Kraft Food spun însă că închiderea fabricii de ciocolată de la poalele Tâmpei nu are nimic de-a face cu criza, ci cu nevoia de spaţiu pentru extinderea capacităţii de producţie. Din septembrie 2008 şi Nestle a început să-şi transfere liniile de producţie a îngheţatei din Bucureşti – singura fabrică de îngheţată a grupului elveţian în România – la unitatea din Varna. Motivul relocării: reorganizarea producţiei de îngheţată din Europa de Sud-Est. Şi israelienii de la Argaman Industries LTD, proprietarii ciorapilor Adesgo, anunţau anul trecut că au în vedere o strămutare a producţiei de la Bucureşti în Bulgaria.

×
Subiecte în articol: economic bulgaria