x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transgaz, retrogradată în categoria "junk" pentru creditele în lei

Transgaz, retrogradată în categoria "junk" pentru creditele în lei

07 Dec 2011   •   10:51
Transgaz, retrogradată în categoria "junk" pentru creditele în lei

Standard & Poor's a revizuit in scadere ratingul pentru credite pe termen lung in lei al companiei de stat Transgaz, in categoria "junk", nerecomandata investitorilor.

Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost coborat de la "BBB-" la "BB+", iar cel in valuta a fost confirmat la "BB+", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax. Ambele ratinguri au perspectiva stabila.

Agentia arata ca Transgaz este o companie care are legaturi cu statul, iar criteriile S&P prevad revizuirea ratingului de tara pentru imprumuturi in lei sa determine o decizie similara pentru Transgaz.

Perspectiva stabila a calificativelor pe termen lung ale companiei reflecta opinia S&P ca Transgaz va pastra o situatie financiara solida. Perspectiva Transgaz este, de asemenea, sustinuta de cea a ratingului de tara.

S&P a revizuit, de asemenea, calificativul individual al Transgaz, de la "bbbb-" la "bbb+". Revizuirea reflecta expunerea ridicata a companiei pe Romania, din cauza statutului de monopol si a concentrarii veniturilor pe piata locala. Astfel, este putin probabil ca Transgaz sa primeasca un calificativ mai ridicat decat cel al Romaniei, noteaza S&P. Fiind o companie de stat, Transgaz este vulnerabila la presiuni din partea autoritatilor in perioade cand bugetul de stat este sub presiune. Un astfel de exemplu este decizia Guvernului de incasa un dividend special de la Transgaz, impotriva recomandarilor companiei.

"Ratingurile Transgaz sunt sustinute de pozitia puternica de monopol a companiei, fluxul de numerar liber de disponibilitati predictibil din activitatile reglementate de tranzport de gaze naturale si situatia financiara solida. Aceste atuuri sunt anulate de riscurile privind schimbarea majora a reglementarilor la fiecare cinci ani, baza de active invechite si unele reminiscente de economie in tranzitie ale Romaniei. Desi nu luam in calcul in scenariul nostru de baza implicarea Transgaz in constructia gazoductului Nabucco, consideram ca proiectul genereaza riscuri pentru nivelul de indatorare al companiei", se arata in comunicat.

Calificativele Transgaz se bazeaza pe ratingul individual al companiei si pe probabilitatea ridicata ca Guvernul sa asigure un sprijin substantial si la timp in cazul unor probleme financiare. (V.M.)

×