Cu aproape 70% din trecerile la nivel cu calea ferată semnalizate cu indicatoare, România este pe locul doi în Uniunea Europeană după numărul de accidente produse la traversarea căii ferate. Această categorie de accidente reprezintă mai mult de un sfert din totalul accidentelor feroviare din UE, provocând anual pagube de un miliard de euro şi decesul a aproape 300 de persoane, potrivit raportului pe 2020 al Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate.
Costurile totale ale accidentelor feroviare produse în România sunt estimate la circa 200 de milioane de euro, ceea ce ne plasează pe un nedorit loc şapte în spaţiul comunitar, potrivit raportului citat, care analizează date din intervalul 2016 - 2018. La nivelul UE, costurile totale ale accidentelor feroviare din 2018 au fost estimate la aproximativ cinci miliarde de euro, mai mult decât dublu faţă de estimările anterioare.
Rata accidentelor, mult peste media UE
Rata accidentelor petrecute la trecerea la nivel cu calea ferată, care se calculează raportând numărul de accidente la un milion de kilometri parcurşi de tren, a plasat România pe locul doi în UE, cu un indice de 1,37, mult peste media UE care a fost de 0,25 în intervalul 2016-2020. Pe primul loc a fost Estonia, cu un indice de 1,5, în timp ce Croaţia şi Grecia au fost pe locurile 3 şi 4, cu indice de aproape 1,25.
3.459 de treceri, semnalizate cu indicatoare pasive
Pe calea ferată au fost identificate 150 de treceri la nivel cu risc ridicat de accidente, iar potrivit Strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2018-2020, costul total pentru modernizarea lor a fost estimat la 42,4 milioane de euro. La sfârşitul lunii iulie a anului trecut, Guvernul Dăncilă a aprobat derularea unui proiect de investiţii pentru amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferată de pe drumurile din ţară, valoarea totală a acestuia fiind de peste 35 de milioane de lei. În prezent, CFR SA are în evidență 5.038 de treceri la nivel cu calea ferată, iar dintre acestea, 3.459 de treceri sunt dotate cu indicatoare pasive.
.
Rata de deces pe calea ferată, numărul de decese la un milion de kilometri parcurşi de tren, în intervalul 2009-2018 a fost în România de 0,80, cu mult peste media UE, care a fost de 0,20. După acest indicator, ţara noastră a fost pe locul 5.