x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turismul pe litoral, la voia prognozei meteo

Turismul pe litoral, la voia prognozei meteo

de Iohanna Onaca Purdea    |    21 Iul 2005   •   00:00
Turismul pe litoral, la voia prognozei meteo

Numarul turistilor a fost mai scazut in statiunile Eforie Sud si Neptun in prima jumatate a lunii iulie. Patronatele din domeniu spun ca pe litoral mai trebuie facute investitii in agrement, sustinand totodata si necesitatea reducerii TVA la serviciile turistice.

Prima jumatate a lunii iulie a adus mai putini turisti in statiunile Eforie Sud, Neptun si Mamaia, din cauza vremii nefavorabile si a examenelor sustinute de elevi in aceasta perioada. Cu toate acestea, in ansamblu nu s-a inregistrat o scadere a numarului de turisti sositi pe litoral, gradul de ocupare al statiunilor in acest interval fiind apropiat de cel din 2004, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

OCUPARE. In iulie, hotelurile din Mamaia au fost pline in proportie de 82%, fata de 87% in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce gradul de ocupare din statiunea Eforie Sud a scazut de la 67% la 60% in 2005. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in Neptun, statiune care a fost ocupata in proportie de 57% in primele saptamani ale lunii iulie, fata de 69% anul trecut. Anul acesta, turistii s-au orientat catre Eforie Nord (ocupat in proportie de 79%), Venus (78%) si Saturn (75%). Preturile nu au influentat semnificativ optiunile turistilor, tarifele fiind mai mari cu 5%-7% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit FPTR.

NEMULTUMIRI. Ar mai fi multe de facut pentru ca pe litoralul romanesc sa roiasca turistii, asa cum se intampla in alte tari. In statiunile din sudul litoralului este nevoie de investitii, cum ar fi un parc de agrement nautic acoperit si incalzit, care sa poata fi exploatat cel putin 6-7 luni pe an. Potrivit FPTR, decizia Ministerului Mediului de a desfiinta barurile de pe plaja a fost luata prea tarziu pentru a mai permite amenajarea unor noi amplasamente in conformitate cu normele legale. Si curatenia plajelor lasa de dorit. "Directia Apelor Dobrogea Litoral s-a dovedit depasita de sarcina de a aduna la timp algele aduse de valurile marii in unele statiuni litorale", se arata intr-un comunicat al FPTR.

OPTIMISM. Turistii profita acum de orice zi de vreme insorita si fug pe litoral. La sfarsitul saptamanii trecute, plajele au fost luate cu asalt de amatorii de soare si apa. Daca vremea va permite prelungirea sezonului estival, in acest an s-ar putea inregistra aproape la fel de multi turisti ca in 2004. In primele sapte luni ale anului trecut litoralul a fost vizitat de jumatate de milion de turisti romani si straini.

REDUCERI LA PENSIUNI
Vremea rea si inundatiile i-au indepartat pe turisti de statiunile montane. "Am avut foarte putini turisti in ultima saptamana, cam 30% din locuri au fost ocupate", ne-a declarat Maria Visan, presedintele filialei Brasov a Asociatiei Nationale de Turism Ecologic, Rural si Cultural (ANTREC). Multi dintre turistii care veneau de obicei la pensiunile brasovene erau din Moldova, iar numarul lor a scazut din cauza inundatiilor si a timpului rece. Pentru a-i indemna pe romani sa isi petreaca o vacanta la munte, proprietarii de pensiuni au facut reduceri la tarifele de cazare. De exemplu, pretul unei camere la o pensiune de trei margarete variaza intre 500.000 si 700.000 de lei vechi pe zi, iar pentru cele trei mese turistii platesc in jur de 450.000 de lei. "Avem program si pentru zilele ploioase, astfel incat turistii sa-si poata petrece sejurul in mod placut: organizam sezatori, se pot viziona filme sau turistii pot alege diferite jocuri de societate", a mai spus Maria Visan.

TVA MAI MIC
O eventuala majorare a taxei pe valoarea adaugata de la 1 ianuarie 2006 ii ingrijoreaza pe reprezentantii industriei turistice. Ei spun ca, pentru a face competitiv turismul, cota de TVA ar trebui sa scada de la 9%, cat este in prezent pentru serviciile de cazare, la 6%-7%, cat este in tarile europene cu turism dezvoltat.
×
Subiecte în articol: economic turistii