Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, vrea să construiască în următorii trei ani 100.000 de locuinţe pentru tineri, de patru ori mai mult decât în ultimii nouă ani.
Elena Udrea vrea să vândă anul acesta cât mai multe locuinţe din cele construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). "Unul dintre obiectivele principale ale mandatului meu este ca în următorii trei ani să construiesc prin ANL locuinţe pentru cei aproximativ 100.000 de tineri", a spus Udrea. Anul trecut, ANL a recepţionat 3.455 de unităţi locative care adunate cu cele 22.500 de locuinţe construite în perioada 2001-2008 dau un total de circa 26.000 de locuinţe în ultimii nouă ani. Acum, Elena Udrea vrea să recupereze timpul pierdut şi să umple ţara de şantiere şi de case pentru tineri, construind în trei ani de patru ori mai mult decât s-a construit în nouă ani. "Construcţia a 100.000 de locuinţe este posibilă din punct de vedere tehnic. România are capacitatea de producţie a materialelor necesare şi constructorii. Din punct de vedere financiar presupun că doamna ministru a luat în considerare toate sursele necesare", ne-a explicat Ioan Andreica, secretar de stat în MDRT.
FONDURI INCERTE
Şi totuşi identificarea resurselor financiare este deficitară. Anul acesta, potrivit proiecţiei bugetare, pentru construcţia de locuinţe prin ANL vor fi alocate 187 de milioane de lei (44,5 milioane de euro). "Suma este cu mult mai mică decât anul trecut. La bugetul de stat se vor adăuga încasările din vânzarea locuinţelor. În 2009, pentru acest program a fost alocată suma de 410 milioane de lei, din care 194 de milioane de lei de la bugetul de stat şi 216 milioane de lei de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei", ne-a explicat Andreica. El nu a vrut să comenteze pe marginea fondurilor necesare realizării acestui proiect. "Dacă mergem pe varianta supraoptimistă să vindem anul acesta 10.000 de locuinţe ANL la un preţ de 30.000 de euro, am avea un buget mai mare de trei sau patru ori decât am avut până acum pentru acest program. Aşteptăm cu interes aprobarea bugetului pentru a vedea exact cum vor sta lucrurile", ne-a spus Andreica.
Pentru a putea vinde locuinţe prin programul Prima Casă, ANL trebuie să modifice legislaţia în domeniu. „În prezent lucrăm la eliminarea constrângerilor din Legea ANL pentru a putea fi vândute prin programul Prima Casă şi o parte din aceste locuinţe. Astfel, trebuie să eliminăm condiţia din Legea ANL cu privire la plafonul salariului pe membru de familie al chiriaşului şi condiţia potrivit căreia apartamentul putea fi vândut chiriaşului numai dacă acesta stătea în locuinţă trei ani. Legea pentru Prima Casă nu are restricţii cu privire la aceste probleme, motiv pentru care trebuie să le eliminăm şi din legea ANL", ne-a explicat Andreica. Pentru ca locuinţele construite prin ANL să poată fi vândute către chiriaşi este nevoie ca acestea să treacă din administrarea Consiliilor locale în domeniul privat al statului. „În prezent, din cele 26.000 de locuinţe construite prin ANL doar 14.917 sunt trecute în proprietatea privată a statului, deci pot fi începute formalităţile de vânzare. Prin Hotărâre de Consiliu Local acestea sunt trecute în domeniul privat al statului, apoi prin Hotărâre de Guvern se decide că acestea pot fi vândute către chiriaşi", a spus Andreica. Acesta a declarat că săptămâna viitoare va fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă pentru a clarifica lucrurile cu locuinţele ANL.
Citește pe Antena3.ro