x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea: Ridicarea construcţiilor pe plajă, singura preocupare a fratelui primarului Mazăre în turism

Udrea: Ridicarea construcţiilor pe plajă, singura preocupare a fratelui primarului Mazăre în turism

03 Iun 2009   •   00:00

Singura preocupare a senatorului Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, Radu Mazăre, legată de turism a fost aceea de a facilita ridicarea construcţiilor pe plaja din Mamaia, a declarat ministrul Turismului, Elena Udrea, răspunzand unor acuzaţii aduse de senatorul PSD.



"Mă bucur să aflu că activitatea mea ca ministru i-a prilejuit fratelui lui Radu Mazăre ocazia de a vorbi pentru prima dată despre turism, având în vedere că singura preocupare de până acum a acestuia legată de domeniu fost de a facilita ridicarea construcţiilor pe plaja din Mamaia", a spus Udrea.

Ea a adăugat că nu înţelege supărarea fraţilor Mazăre faţă de iniţiativa Ministerului Turismului de a introduce sancţiuni pentru nerespectarea unor reguli care există de aproape 14 ani.

Potrivit ministrului Turismului, prin Hotărârea de Guvern 31/1996 şi Ordonanţa de Urgenţă 58/1998 este stabilită obligaţia autorităţilor publice locale din staţiunile turistice de a obţine avizul Ministerul Turismului pentru documentaţia de urbanism şi pentru autorizaţii de construcţie, fără a fi însă prevăzute şi sancţiuni în caz de nerespecatre a legii, "ignorarea acestor reguli ducând evident" la dezastrul urbanistic din unele staţiuni.

"Ca dovadă a bunelor intenţii faţă de activităţile de turism din staţiunea Mamaia- aşa-zis «măr al discordiei» între fraţii Mazăre şi minister- vă pot spune că Ministerul Turismului este iniţiator al unei hotărâri de guvern care prevede trecerea Lacului Siutghiol în administrarea Primăriei Constanţa pentru activităţi de agrement, respectiv că ministerul va finanţa construcţia unei pasarele turistice în staţiunea Mamaia în vederea organizării de croaziere pe Marea Neagră. Prin acţiunile de promovare întreprinse şi prin evenimentele organizate, Ministerul Turismului a adus în Mamaia, de Paşte şi de 1 Mai, zeci de mii de turişti", a mai spus Udrea.

Senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre s-a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, nemulţumit de activitatea ministrului Turismului, spunând că până acum acesta s-a ocupat numai de "lucruri superficiale şi de imagine", fără măsuri concrete pentru dezvoltarea acestui domeniu.

"Am văzut-o cu toţii pe Elena Udrea, se suia pe cal, vopseau ouă. Eu aştept din partea ministrului Turismului nişte măsuri concrete, viabile şi adevărate, nu chestii de-astea că facem un imn, că facem o campanie lipsită de conţinut. Merg prin Mamaia, mă plimb şi văd bannere «Romania-Land of Choice», nu aici trebuie să promovăm", a afirmat Alexandru Mazăre.

El a spus că nu se poate avea un turism competitiv fără o Taxă pe Valoare Adăugată redusă în acest domeniu sau dacă nu sunt găsite soluţii pentru stimularea investitorilor în turism.

"Nu putem să facem turism competitiv cu TVA 19% când vecinii din Bulgaria au 6% TVA-ul pentru servicii turistice externe. Nu putem să facem turism câtă vreme impozitul pe profitul reinvestit este de la cota de 16%, trebuie să fie zero. Tot ceea ce investitorii câştigă şi investesc în turism trebuie să fie cu zero impozitare. Trebuie să găsim soluţii pentru a ajuta finanţările în turism, să creem un fond prin care să subvenţionăm creditele pentru tot ceea ce înseamnă investiţie în turism. Trebuie să vedem o politică coerentă pentru infrastructură. Nu putem să facem turism câtă vreme linia ferată nu mai este reparată şi facem şase ore de la Bucureşti la Constanţa. Autostrada n-am mai auzit nimic despre ea. Dacă vrem să mergem în august din Constanţa până în Mangalia facem două ore şi jumătate. Aştept de la ministrul Turismului aceste măsuri pentru revitalizarea turismului la malul mării", a explicat senatorul PSD.

Alexandru Mazăre susţine că până în prezent Elena Udrea s-a ocupat numai de "lucruri superficiale", "lucruri de imagine" şi nu a luat nici o măsură reală pentru a ajuta turismul românesc.

Mediafax


×
Subiecte în articol: economic facem turism mazare turismului