x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ungureanu, prins cu ocaua mică. Unde este constatarea ANI privind situaţia premierului?

Ungureanu, prins cu ocaua mică. Unde este constatarea ANI privind situaţia premierului?

de Daniel Ionaşcu    |    14 Mar 2012   •   15:38
Ungureanu, prins cu ocaua mică. Unde este constatarea ANI privind situaţia premierului?
Jurnalul National a dezvaluit ca Daniela Ungureanu, sotia premierului, se afla in consiliul de administratie al unei subsidiare Petrom iar oficialul nu a mentionat acest fapt in niciuna din declaratiile sale de interese. Ba mai mult, daca adunam cat a primit sotia sa din 2009 pana in 2011 rezulta o suma de 255.000 de euro, adica aproximativ 7.000 de euro lunar.

Initial, suma era trecuta in contul unor servicii de "consultanta medicala", pe urma acestea s-au transformat intr-un "proiect social", pentru ca pe urma sa se descopere ca de fapt Daniela Ungureanu era administrator al firmei care furniza toate serviciile medicale catre OMV.

Premierul spune ca nu a ascuns niciodata prezenta sotiei sale in consiliul de administratie al Petromed. "Nu exista moment in care cariera sotiei mele sa nu fi fost expusa incepand cu prezenta ei in consiliul de administratie al Petromed (...) si terminand cu completarea riguroasa a declaratiilor de avere si de interese", a afirmat Ungureanu. Cu toate acestea, el nu a mentionat asta in nicio declaratie de interese.

Premierul nu considera "catusi de putin" ca acum ar fi o situatie de incompatibilitate. "Acest lucru a fost verificat de ANI. Am primit un raspuns oficial in sensul acesta, altfel nu as fi eu aici in calitatea pe care o am. (...). Chestiunea e din punctul meu de vedere rezolvata. In momentul in care consortul are o cariera si isi vede de drum, unde apare incompatibilitatea de fapt? In presupunerea ca exista ceva neclar? Mie mi se pare ca judecata a devenit deja tendentioasa in situatia in care ajungem aici. Drept pentru care pentru mine subiectul este demult inchis", a spus premierul.

Unde e raspunsul ANI?
Potrivit articolului 4, alineatul 7 din "legea ANI" 144/2007 "daca in urma compararii datelor din sesizare, declaratii, respectiv a analizarii documentelor suplimentare primite, inspectorul de integritate constata ca intre averea dobandita pe parcursul exercitarii functiei si veniturile realizate in aceeasi perioada nu exista o diferenta vadita care nu poate fi justificata, acesta dispune clasarea cauzei. Actul de constatare se comunica persoanelor interesate".

In acelasi timp, fix alineatul urmator arata ca actele de constatare sunt publice. Or, ANI nu are facut public niciun act legat de contractul sotiei sale cu OMV. Jurnalul National a solicitat ANI sa clarifice care este situatia.

Intr-un raspuns oficial al OMV, reprezentantii companiei au fost singurii care au facut lumina in acest caz. "Datorita expertizei si abilitatilor sale profesionale excelente, dr. Ungureanu este membru al Consiliului de Administratie al Petromed (100% subsidiara a Petrom). Petromed este compania care gestioneaza activitatea de medicina muncii a Petrom si este furnizorul tuturor serviciilor medicale catre Petrom", au aratat reprezentantii companiei intr-un raspuns oficial transmis Jurnalului National.

Parchetul cerceteaza problema dupa ce Grupul de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica a depus o plangere in acest sens. Organizatia non-guvernamentala considera, de asemenea, ca era de datoria Comisiei Parlamentare de control al SIE sa il ancheteze pe Mihai Razvan Ungureanu cu privire la problemele de securitate nationala pe care le implica relatia sa cu OMV AG.

×