Si-a pierdut aurul acel statut de valoare refugiu in vremuri tulburi? Statut de care s-a bucurat pana anul trecut, cand metalul galben era prezentat drept investitie-scut in fata turbulentelor de pe pietele financiare si a amenintarilor inflationiste? Parerile sunt impartite. Expertii ne linistesc si ne spun ca, dupa perioada in care aurul pare sa fi intrat in dizgratia tuturor, isi va reveni, pentru a atinge noi valori record. Prin urmare, pregatiti-va de atac. Sunt insa si altii care, dimpotriva, afirma ca metalul galben nu se va mai ridica pentru mult timp de acum incolo la culmile de altadata.
La 22 august 2011 , pretul aurului a atins nivelul record de 1.909,00 dolari/ uncie, reusind, in decurs de numai cateva zile, o crestere de aproape 100 de dolari/uncie (uncie=31.1035 grame). Dolarul se deprecia fata de moneda unica, vestile din economie nu erau deloc incurajatoare, iar previziunile analistilor nu anuntau nimic bun. Piata metalului galben va continua sa urce, au anticipat, la acea data, expertii, prognozand valori de 2.000 dolari/uncie, ba chiar de 2.500 de dolari pana la sfarsitul anului. Surpriza insa: o luna mai tarziu, la 30 septembrie, dupa o evolutie dezordonata, cu suisuri si coborasuri pe cat de abrupte, pe atat de spectaculoase, pretul aurului ajungea la 1.613,00 dolari/uncie. Incertitudinea economica tot mai accentuata din Europa si optimismul care pusese stapanire pe Statele Unite inversasera evolutia monedei americane. Or, cand bancnota verde se intareste comparativ cu celelalte valute internationale, metalul galben, tranzactionat in dolari, cedeaza teren, investitorii preferand alte active, in special obligatiunile de stat, pentru a-si proteja capitalul. De atunci, aurul a intrat parca intr-un con de umbra, bajbaind intr-un coridor valoric cuprins intre 1.530 si 1.630 de dolari/uncie, aparent imposibil de depasit.
Citeste mai mult despre pariul pe aur
LOCURI DE MUNCA. Angajari masive la Microsoft
Locuri de munca: Zitec recruteaza 20 de specialisti IT pentru un partener american
Famiglia Goldman Sachs. Reteaua care influenteaza finantele mondiale
7 castele in care poti innopta regeste
Otrava de pe rafturile cu produse pentru copii
Cele 4 motive pentru care omenirea risca o criza a alimentelorTaxele ascunse din pretul benzinei. Vezi cat ar trebui sa platim la pompa