x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie VACCIN PENTRU GĂURILE BUGETARE/Almanahul crizei, un produs Financiarul

VACCIN PENTRU GĂURILE BUGETARE/Almanahul crizei, un produs Financiarul

30 Ian 2009   •   00:00

Pentru a marca împlinirea unui an de la prima apariţie, Financiarul, cel mai tânăr cotidian economic de pe piaţa românească, lansează "Almanahul crizei". "Almanahul crizei" se distribuie împreună cu ediţia de astăzi a cotidianului Financiarul, iar preţul pachetului este de 7,5 lei.



Apariţia acestui almanah era necesară în condiţiile în care cuvântul-cheie al momentului este criza, fie că este vorba de criza gazelor, a petrolului sau a creditelor, consideră Edward Pastia, redactor-şef la Financiarul. "A devenit aşa de folosit, încât dacă am scoate acest cuvânt din uz, lumea afacerilor ar amuţi. Într-un timp foarte scurt a devenit pretext, mod de viaţă sau, mai aproape de adevăr, scuză pentru furtul calificat", spune Pastia.
În cele aproape 200 de pagini ale Almanahului crizei, jurnaliştii de la Financiarul realizează o radiografie a evenimentelor care au marcat viaţa economică a României în 2008, al doilea an după intrarea în Uniunea Europeană.

În topul 10 al acestor evenimente au fost incluse: criza economică mondială, alegerile parlamentare uninominale, investiţia Ford în România, panica de la BVB sau modificarea taxei auto. Anul 2008 a însemnat pentru România declinul pieţei imobiliare, menţinerea încasărilor din turism la nivelul anului 2007, profit în scădere pentru piaţa IT, dar şi apetitul crescut pentru consum al românilor.

Criza economico-financiară globală, acţiunile noului preşedinte american Barack Obama, listarea BCR la bursă sau clarificarea proiectului conductei de gaz Nabucco sunt câteva dintre problemele care vor marca anul 2009. Anul 2009 va fi anul ajustărilor în economie, consideră editorii Almanahului. Activitatea economică va fi influenţată de deciziile Guvernului instalat în decembrie, de încrederea pe care investitorii o acordă ţării noastre, de privatizarea Complexului Energetic Craiova sau de rezultatele din agricultură.

×
Subiecte în articol: economic