Piaţa mobilei nu a fost grav afectată de scăderea înregistrată de piaţa construcţiilor şi cea imobiliară. Astfel, în primele şase luni ale anului, vânzările de mobilă au scăzut doar cu 18%, sub nivelul estimat de maximum 30%.
"Scăderea nu a fost atât de mare cât s-a estimat iniţial, mai ales că a scăzut piaţa imobiliară şi cea a construcţiilor. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în lunile ianuarie şi februarie, ca apoi în lunile iulie şi august să asistăm la o creştere a comenzilor de export", a afirmat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny. După primele şase luni, încasările au ajuns la valoarea de 767 de milioane de euro, iar până la finele anului industria se poate redresa astfel încât scăderea anuală să fie de 15%, a spus Sereny.
Exportul a scăzut în primul semestru al acestui an cu 17,4%, la circa 500 de milioane de euro, de la 596 de milioane de euro, cât era în perioada similară a anului trecut. De asemenea, importul a înregistrat un declin de 35,6% la 155 milioane de euro, faţă de valuarea de 241 de milioane de euro din primele şase luni ale anului trecut. În plus, consumul s-a redus cu 26,3%, la 431,2 milioane de euro.
Pentru a depăşi criza, producătorii de mobilă au disponibilizat la începutul acestui an 22,3% din personal, ajungându-se la 56.800 de angajaţi. De asemenea, producătorii au probleme cu creşterea dobânzilor la creditele acordate clienţilor, cu lipsa lichidităţilor, care a determinat amânări la plata furnizărilor, întârzieri la plata facturilor şi dificultăţi la achitarea creditelor. În plus, au existat presiuni din partea clienţilor pentru reducerea preţurilor cu 20%-30%.
În aceste condiţii, companiile au redus personalul şi săptămâna de lucru la patru zile, au renunţat la acordarea unor stimulente salariaţilor şi au revizuit costurile de fabricaţie.
Citește pe Antena3.ro