x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești bune pe piața energiei. Prețul gazelor naturale a scăzut sub 100 de euro/MWoră

Vești bune pe piața energiei. Prețul gazelor naturale a scăzut sub 100 de euro/MWoră

25 Oct 2022   •   09:44
Vești bune pe piața energiei. Prețul gazelor naturale a scăzut sub 100 de euro/MWoră

Prețul de referință al gazelor naturale a scăzut sub 100 de euro/MWoră, ca urmare a temperaturilor ridicate și a livrărilor de gaze lichefiate din SUA și alte state, scrie Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures s-au redus cu până la 18%, şi se situează cu 70% sub maximele din august. În jurul orei 3:38 p.m., luni, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 14%, de 97,25 euro/MWoră. Este prima oară în ultimele peste trei luni când costurile gazelor scad semnificativ. 

Vestea este bună, îm condițiile războiului  din Ucraina, a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei și a opririi livrărilor de la Gazprom. Totodată, UE este puternic afectată de inflația galopantă, care a ajuns la circa 10% în zona euro, și a exploziei prețurilor la energie, ceea ce sporește tot mai mult temerile de recesiune.

"Europa este într-o poziţie confortabilă când vine vorba de livrările actuale. Riscul de întreruperi şi raţionalizare s-a redus. Dar adevăratul test va fi atunci când va veni frigul", a comentat Graham Freedman, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie.



 

×
Subiecte în articol: gaze