x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vinul autohton, prea putin sustinut la export

Vinul autohton, prea putin sustinut la export

de Florina Zainescu    |    09 Aug 2005   •   00:00

Actiunile intreprinse de Guvern pentru promovarea vinurilor romanesti sunt considerate insuficiente de catre reprezentantii industriei de profil, acestia obtinand in acest an o prima de export de 0,8 lei pe litru, cu mult mai mica decat solicitasera.

BILANT. Exportul de vinuri romanesti a adus in tara, in prima jumatate a lui 2005, circa 10 milioane de euro, cu 8,1% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV). Licoarea bahica a cazut pe locul 6 in topul produselor agroalimentare exportate, dupa ce in anii trecuti ocupase pozitia a treia.

PRIME. "Aceasta situatie poate fi explicata prin faptul ca interesul producatorilor romani pentru export a scazut si din cauza sprijinului redus pe care statul l-a acordat in vederea promovarii exporturilor", sustin reprezentantii PNVV. In 2004, prima de export a fost de numai 0,45 lei (4.500 lei vechi) si s-a acordat doar patru luni. Pentru 2005, PNVV a solicitat inca din februarie o prima de export de 2,1 lei (21.028 lei vechi) pe litru, insa Agricultura a aprobat o prima de 0,8 lei (8.000 lei vechi) pe litru pentru vinurile cu denumire de origine controlata destinate exportului in tari extracomunitare, ordinul urmand sa fie publicat probabil in cursul acestei saptamani. (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: economic