Calitatea vinurilor romanesti a crescut foarte mult in acest an, desi mai exista probleme legate de denumirea produselor.
"Majoritatea vinurilor sunt obtinute corect. Mai mult, vinurile imbuteliate la sticle de 750 mililitri sunt de exceptie", a declarat agentiei Mediafax presedintele Patronatului Viei si Vinului din Romania, Valeriu Cotea. AUTOCONSUM. Micii producatori particulari detin suprafete cultivate cu vita de vie, unde sunt produse importante cantitati de vin, nelivrate pe piata, si care sunt in principal destinate autoconsumului. Una din principalele probleme cu care se confrunta producatorii de vin este pretul redus de vanzare, in conditiile in care cheltuielile de productie sunt ridicate. Astfel, exista situatii in care producatorii romani prefera sa livreze vinul pe piata interna, intrucat obtin preturi mai mari. DOMINATIE. La export, pretul mediu se ridica la 5 dolari sticla, iar pe piata autohtona valoarea este de 1,3 dolari. Cel mai scump vin romanesc costa pe piata interna circa 500.000 lei. Cotea a aratat ca, in prezent, piata mondiala este dominata de patru-cinci soiuri consacrate, urmate de cele locale. "Tendintele pe plan mondial se indreapta catre vinurile locale. Niciodata nu vom reusi sa concuram cu Chardonnay de Franta sau Australia", a spus Cotea.Citește pe Antena3.ro