x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Virgil Popescu, întâlnire de lucru cu o delegație a Eximbank USA. A fost semnat acordul pentru proiectele de la Cernavodă

Virgil Popescu, întâlnire de lucru cu o delegație a Eximbank USA. A fost semnat acordul pentru proiectele de la Cernavodă

09 Dec 2020   •   15:03
Virgil Popescu, întâlnire de lucru cu o delegație a Eximbank USA. A fost semnat acordul pentru proiectele de la Cernavodă
Sursa foto: Hepta

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a avut, miercuri, 9 decembrie, o întâlnire de lucru cu o delegație a Eximbank USA, condusă de președintele Eximbank USA, Kimberly Reed, în cadrul căreia s-a discutat despre sprijinul pe care România îl poate primi pentru a începe să extragă gaze din Marea Neagră. În plus, a fost semnat acordul pentru proiectele de la Cernavodă.

În cadrul întâlnirii au participat și Ambasadorul SUA la București, Adiran Zuckerman, și CEO Romgaz, Adrian Constantin Volintiru.  

Romgaz se află în negocieri pentru preluarea pachetului Exxon. Astfel, odată cu deblocarea investițiilor în Marea Neagră, România are șanse să devină cel mai mare producător de gaze și energie din Europa, informează Ministerul Economiei.

Președintele Romgaz Adrian Volintiru, a vorbit și despre intenția Romgaz de a construi o fabrică de methanol. 

Întâlnirea vine în continuarea vizitei pe care ministrul Economiei a avut-o în SUA, în octombrie, în cadrul căreia Guvernul României şi cel al SUA au parafat un acord interguvernamental privind dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1, cât și semnarea memorandumului de înţelegere cu Eximbank privind dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei și infrastructurii rutiere.

Kimberly Reed a afimat că intenția Eximbank USA este de a sprijini investițiile strategice în România și de a asigura linii de finanțare de aproximativ 7 miliarde de dolari.

În plus, acesta a mai precizat că Eximbank USA este gată să finanțeze și alte proiecte, însă România trebuie să aplice, iar în cazul în care proiectele se încadreză în standardele cerute, se semnează o colaborare sau un acord între părți.

Proiectul de la Cernavodă

În cadrul vizitei în România, delegația Eximbank USA s-a întâlnit marți cu CEO Nuclearelectrica, la centrala de la Cernavodă, pentru a discuta despre realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4, iar miercuri, Kimberly Reed a avut întâlniri cu premierul interimar Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria, și cu ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Relația de cooperare România - SUA a cunoscut astăzi o nouă etapă de dezvoltare. Am semnat în prezența premierului interimar Nicolae Ciucă, a Excelenței Sale Ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman, Kimberly REED, Președinta EXIM Bank SUA și a vicepremierului Raluca Turcan, acordul interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce privește domenii de importanță pentru România, cum ar fi proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, precum și cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect important pentru România”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Prim-ministrul interimar a subliniat numeroasele evoluţii pozitive înregistrate şi în acest an în cooperarea bilaterală româno-americană, arătând că dezvoltarea şi aprofundarea tuturor dimensiunilor acestei colaborări reprezintă obiective asumate la cel mai înalt nivel.

De asemenea, Nicolae Ciucă a reafirmat sprijinul preşedintelui şi Guvernului faţă de Iniţiativa celor Trei Mări, evidenţiind că „implementarea proiectelor prioritare de interconectare ale I3M, cu implicare şi sprijin american, poate furniza un sprijin important pentru redresarea economică post-pandemie şi consolidarea rezilienţei unor domenii importante pentru securitatea ţării".

Acesta a mai subliniat importanţa realizării prioritare a proiectului feroviar Constanţa - Gdansk (Rail2Sea), proiect transnaţional cu impact strategic asupra dezvoltării economice, dar şi cu implicaţii asupra asigurării mobilităţii militare între nordul şi sudul Flancului Estic al NATO.

Prim-ministrul Ciucă s-a referit şi la necesitatea implementării proiectului rutier Via Carpatia.

×