x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vlădescu are un model propriu de taxă pe avere: impozitarea proprietăţilor la valoarea reală

Vlădescu are un model propriu de taxă pe avere: impozitarea proprietăţilor la valoarea reală

de Florina Zainescu    |    15 Ian 2010   •   00:00

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, propune taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală, ceea ce ar conduce la creşterea nivelului impozitelor „în zona miilor de euro". Acesta este „modelul" lui de taxă pe avere, vizaţi fiind „oamenii bogaţi", cei care „îşi afişează într-un mod ostentativ bogăţia".

„Discutăm despre taxarea proprietăţilor. Şi aici avem două obiective. Unul este taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală. Astăzi nu se întâmplă acest lucru. Din păcate proprietăţile în România nu sunt taxate la valoarea lor reală. Taxarea proprietăţilor ar presupune ca fiecare proprietate să fie declarată la valoarea ei reală. Zona în care acest lucru nu se întâmplă este cea a locuinţelor, a caselor, a terenurilor", a declarat Vlădescu, citat de Mediafax.

Ministrul consideră că este necesară o reevaluare a a proprietăţilor, care ar putea urca valoarea impozitelor „la mii de euro". „România are o mare calitate şi un mare defect, faptul că suntem o ţară de proprietari. În România aproape 80% din familii au în proprietate apartamente. A fost fenomentul de după 1990. O bună parte din aceşti oameni au o problemă de venituri care să le permită să-şi plătească cheltuielile curente - întreţinerea, lumina, telefonul şi celelalte", a spus Vlădescu. El a arătat că majoritatea apartamentelor au, în prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro, şi de aceea taxa pe apartament este de zeci sau sute de euro. „Dacă am duce aceste apartamente la valoarea lor de piaţă actuală, mai mică decât cea de acum doi ani, ne-am duce în zona zecilor de mii de euro, iar dacă le-am taxa la valorea lor reală ar trebui să ne ducem cu taxa în zona miilor de euro, ceea ce din punct de vedere al veniturilor administraţiilor locale ar fi excepţional, ar permite dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare, drumuri mai bune, şi toate celelalte dar pentru veniturile acestor cetăţeni ar fi absolut imposibil de suportat", a continuat Vlădescu.

Ministrul a adăugat că analiza trebuie să înceapă cu stabilirea unei taxe care să nu afecteze oamenii cu posibilităţi financiare reduse. „Acesta este un alt model de taxă, care poate fi văzut ca o taxă pe avere şi care e o discuţie care a fost declanşată de propunerea unui parlamentar. Va fi analizată şi vom vedea. (...) Discutăm de proprietăţile de un anumit nivel şi de oamenii bogaţi şi mai ales discutăm despre oamenii care-şi afişează într-un mod ostentativ bogăţia fără ca să fim siguri că în spate există o valoare reală şi acele bunuri au fost dobândite în mod licit. Şi poate o modalitate prin care fiecare să arate cum a dobândit bogăţia (...) ar fi interesant de făcut", a menţionat Vlădescu.

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădiri este calculat în cazul persoanelor fizice prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabilă a imobilului, determinată în funcţie de suprafaţa locuinţei, rangul localităţii, zona în care este amplasată clădirea şi vechimea imobilului. În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii, cota stabilită prin hotărâre a consiliului local şi care poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv.

×
Subiecte în articol: redactie