x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Voronin vrea nationalizare

Voronin vrea nationalizare

26 Oct 2004   •   00:00

Oamenii de afaceri din Rusia care au investit sute de milioane de dolari in intreprinderile din Transnistria ar putea ramane fara proprietati. Parlamentul Republicii Moldova a anulat rezultatele amplei privatizari efectuata in stanga Nistrului, scrie Novie Izvestia, citata de Agentia Rusia la zi.

IMAGINE. Vladimir Voronin (stanga) pare mai capitalist cand da noroc cu Colin Powell
DOAR INCEPUTUL. Participanti activi ai acestor privatizari au fost mari intreprinzatori, companii si structuri de stat din Rusia. Expertii spun ca nu e decat inceputul: dupa exemplul Moldovei, Georgia ar putea pune sub semnul intrebarii dreptul rusilor la activele imobiliare din regiunile ei separatiste. Daca asa va fi, patronii rusi vor ramane fara statiunile lor de odihna si tratament din Abhazia si Adjaria. Pretul problemei este greu de evaluat, dar, dupa toate probabilitatile, este vorba de sute de milioane de dolari, cheltuite in Transnistria. Printre unitatile vandute rusilor la un pret de nimic de catre administratia tiraspoleana se numara fabrica Pribor, din Tighina, achizitionata de intreprinderea moscovita Saliut. Tot rusii au cumparat si Moldavizolit din Tiraspol, intreprindere unica in spatiul fost sovietic. Iar o obscura firma ruso-belgiana a cumparat hidrocentrala Moldova, care exporta energie electrica in Romania. Lucrand la intreaga capacitate, unitatea le-ar putea aduce patronilor venituri anuale de pana la doua miliarde de dolari, potrivit expertilor.

NUME SONORE. Inca o achizitie avantajoasa - Uzina Metalurgica Moldoveneasca (MMZ) din orasul Ribnita. 90% din productia de tabla merge la export, asigurand o treime din bugetul nerescunoscutei republici de pe Nistru. Intreprinderea a fost cumparata de ITERA, dar recent a fost revanduta Consortiului Metalurgic al Ucrainei. Potrivit functionarilor de la Chisinau, printre principalii actionari ai MMZ figureaza inclusiv seful cabinetului de la Kiev, Viktor Ianukovici... Initiatorul demersului legislativ a fost chiar presedintele Vladimir Voronin. El incearca acreditarea ideii ca, prin intermediul separatistilor tiraspoleni, Moscova acapareaza proprietatile unui stat suveran.

TACERE SUPERIOARA. Deocamdata, Moscova tace. Oricum, pana una, alta, Chisinaul nu prea are cum sa-si ia inapoi intreprinderile. Macar pentru simplul motiv ca, de regula, orice proces de acest gen dureaza foarte mult. Potrivit vicepresedintelui Camerei de Comert a Rusiei, Boris Pastuhov, "dreptul investitorilor rusi asupra proprietatilor este fara echivoc, indiferent de punctul de vedere al Chisinaului".

×
Subiecte în articol: economic