x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie VREMURI GRELE/Şomeri de Moş Crăciun

VREMURI GRELE/Şomeri de Moş Crăciun

de Elena Stan    |    13 Dec 2008   •   00:00
VREMURI GRELE/Şomeri de Moş Crăciun

Producătorul autohton de autovehicule Dacia ia în calcul disponibilizarea unui număr de 3.000 de angajaţi dacă nu primeşte comenzi în viitorul apropiat. Numărul şomerilor este în creştere în judeţele Galaţi şi Prahova, unde mai multe societăţi vor disponibiliza circa 6.000 de salariaţi.

Pe zi ce trece numărul societăţilor care anunţă disponibilizări este din ce în ce mai mare, numărul şomerilor înregistrând un trend ascendent. Pe fondul crizei economice mondiale care a afecat grav industria auto, Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia, spune că este posibil ca societatea să renunţe la 3.000 de angajaţi, dacă piaţa auto se menţine la actualul nivel. “Sper ca pieţele la export să se calmeze, până în martie-aprilie să resorbim stocurile, piaţa din România să revină şi să putem reveni la o activitate normală. În cazul în care situaţia se înrăutăţeşte, va trebui să renunţăm la un schimb, ceea ce înseamnă aproximativ 3.000 de oameni”, a declarat Fourmont. Majoritatea constructorilor auto au adoptat numai măsuri de scurtă durată pentru a trece de la o lună la alta. Disponibilizările colective ar urma să apară după ce constructorul autohton a oprit temporar producţia în repetate rânduri din cauza vânzărilor scăzute. Astfel, dacă în perioada imediat următoare comenzile nu sunt suficiente, conducerea unităţii va adopta noi soluţii de şomaj tehnic. Luna trecută, vânzările Dacia au scăzut cu 50% faţă de perioada similară a anului trecut.

Conducerea unităţii ia în calcul şi renunţarea la investiţii în valoare de 100 de milioane de euro, precum şi reduceri la pachetele salariale.

MICHELIN TRAGE PE DREAPTA 1.600 DE OAMENI
Fabricile producătorului francez de anvelope Michelin, din România, îşi întrerup temporar activitatea. Cei aproape 1.300 de angajaţi ai fabricii Silvania Zalău au intrat, de ieri, în şomaj tehnic. Alţi 300 de muncitori de la RomSteel Cord, tot din Zalău, au fost trimişi acasă, încă de miercuri. Reluarea producţiei este programată pentru începutul lunii ianuarie. În această perioadă, angajaţii celor două fabrici vor încasa 75% din salariu de bază. Decizia de prelungire a vacanţei de iarnă pentru cele două fabrici a fost luată de Michelin din cauza crizei economice mondiale, care a determinat o scădere a cererii pe piaţa anvelopelor. În cazul celei de-a treia uzine a Michelin, Victoria Floreşti din Prahova, nu a fost luată încă o decizie privind întreruperea producţiei.

DISPONIBILIZĂRI MASIVE ÎN GALAŢI
Situaţia şomajului se agravează şi în Galaţi, unde un număr de 27 de firme au depus notificări de concedieri colective la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, pentru lunile decembrie şi ianuarie.

“Sunt vizate de concedieri aproximativ 4.000 de persoane din domeniile construcţiilor, metalurgiei, repararea şi întreţinerea maşinilor şi echipamentelor, precum şi din industria lemnului”, a declarat Carmen Tofan, directorul AJOFM Galaţi. Peste 30% din totalul disponibilizaţilor provin de la firma de construcţii Vega 93, care dă afară 1.300 de salariaţi din cei 2.800 câţi are societatea. Dintre firmele care au anunţat disponibilizări fac parte şi Arcom Mecon, Exfilmetal, Ambient, Lemland, Siriso Grup, Rentacar Service, Arabesque etc. Rândul şomerilor din Galaţi va fi îngroşat şi de siderurgiştii care vor opta pentru schema de plecări voluntare din combinatul ArcelorMittal, schemă lansată în luna decembrie, care vizează, din surse sindicale, 1.000 de angajaţi. Ultimele concedieri au făcut ca rata şomajului în Galaţi să crească de la 5,7%, la 6,2%, plasându-se pe locul şapte la nivel naţional.

×
Subiecte în articol: economic