România, Georgia şi Azerbaijan au semnat astăzi la Bucureşti un acord pentru dezvoltarea de terminale de gaze naturale lichefiate prin proiectul Azerbaijan Georgia Romania Interconnection (AGRI), cunoscut şI ca White Stream 2.
Documentul a fost semnat de Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Natig Aliyev, ministrul Industriei şi Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev, şi Alexander Khetaguri, ministrul Energiei din Georgia.Gazele naturale din Azerbaidjan vor fi transportate până în Georgia de unde vor fi lichefiate şI transportate prin vase maritime la un terminal care va fi construit la Constanţa. Aici gazele vor fi readuse la starea iniţială şI vor fi pompate prin sistemul românesc de transport către alte state.
"Memorandumul semnat astăzi este suportul pentru înfiinţarea unei companii de proiect cu sediul la Bucureşti care să facă studiul de fezabilitate. (...) Este prematur să vorbim de costuri şi de cantităţile care vor fi transportate", a declarat Videanu. Firma va fi înfiinţată în următoarele luni.
Declaraţiile anterioare ale oficialilor Ministerului anticipau proiectul la 4-6 miliarde de euro.
"Este un proiect important pentru toate statele din jurul Mării Negre", a spus Aliyev.
Azerbaijan a produs anul trecut 23,5 miliarde metri cubi de gaze dar vrea să îşi crească producţia la 28,5 miliarde metri cubi de gaze. Azerbaijan are, de asemenea, rezerve de 2.200 miliarde de metri cubi de gaze. România consumă anual circa 15-16 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care circa 11 miliarde de metri cubi reprezintă producţia internă.
România sprijină şI dezvoltarea Nabucco, însă proiectul se mişcă greu iar recent au apărut zvonuri că gazoductul sprijinit de UE va intra în funcţiune cu 4 ani întârziere, în 2018. Oficialii români, spun, însă, că White Stream 2 nu concurează cu Nabucco.