x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Extracțiile de gaze din Marea Neagră vor acoperi 10% din consumul intern

Extracțiile de gaze din Marea Neagră vor acoperi 10% din consumul intern

08 Sep 2020   •   13:32
Extracțiile de gaze din Marea Neagră vor acoperi 10% din consumul intern
Sursa foto: nielubieklonu/Getty Images/iStockphoto

Extracțiile de gaze din Marea Neagră vor ajunge, în 2021, la 10% din consumul intern, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Niculae Havrileț. România consumă anual circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze.

Investitorul la care a făcut referire acesta este Black Sea Oil & Gaz, care a anunțat începerea producției în perimetrul offshore Midia, la începutul anului viitor. 

"În România, sectorul producţiei de energie a suferit un impact major, din cauza cererii scăzute, dar trebuie să ne revenim. Avem un plan integrat, există o strategie de a muta producţia de la cărbune la gaz, pentru că România are oportunitatea Mării Negre. Există investitori care vor aduce în piaţă, începând cu anul viitor, 10% din cererea totală anual. Aşadar, din fericire avem gaz natural şi avem capacităţi importante de generare pe cărbune, care trebuie transformate pentru a fi folosite pentru energie decarbonizată", a spus oficialul.

În profida crizei generate de pandemia de coronavirus, investițiile vor continua. 

"Activitatea este în desfăşurare, trebuie să creştem cererea, trebuie să investim în capacităţi noi, dar şi în infrastructură, unde acest serviciu public nu este funcţional. Beneficiem de sprijin european de un miliard de euro pentru a extinde infrastructura de distribuţie de gaze şi intenţionăm să folosim fonduri pentru inovaţie pentru a utiliza gaz natural pentru a produce hidrogen. De asemenea, în acest moment, mulţi producători de energie vor să investească în noi oportunităţi, în parcuri eoliene offshore. Aceasta, în urma unui studiu al Băncii Mondiale, care spune că în partea românească a Mării Negre există un potenţial eolian de 80.000 MW", a explicat Havrileţ.

Acest lucru va ajuta la atingerea ţintei asumate de România, de a produce energie regenerabilă în proporție de 30,7% din consum în 2030, faţă de 24% în prezent.

×
Subiecte în articol: gaze extractii marea neagră